fbpx
spot_img

Мост школе мира – Дани Москве у Крагујевцу

Оживео је „Руски кутак” у Основној школи “Свети Сава“ где је у уторак одржан Округли сто под називом “Српско-руски образовни мост“ у организацији Школе мира и Града Крагујевца. Крагујевац је посетила и на  “Српско-руском образовном мосту“ активно учествовала делегација Московског образовног комплекса 1862, коју је предводила Наталија Лебедева, помоћник директора Образовног комплекса 1862  и представници локалне самоуправе Крагујевца: проф. др Недељко Манојловић, члан Градског већа за образовање, помоћници градоначелника Александар Штајн и Зоран Рајовић, Петар Стефановић, директор Центра за младе “Школа мира“ из Крагујевца и бројни директори и професори крагујевачких основних школа.

 Једина школа у Крагујевцу где основци уче руски језик, доживела је преображај неубичајен за европске посетиоце, говорило се и певало само на руском и сви су га разумели. Гости из Образовног  комплекса 1862 који представљају високо  позиционирану образовну институцију руске престонице,  дошли су чиста срца, пуни добре воље и поклона. Кабинет су опремили са дидатичким средствима, изложбом фотографија својих ученика осмог разреда под називом „Москва виђена очима ученика”, ликовном радовима ученика шестог разреда, сувенирима, радовима њихових ученика и чланова њихових породица, плакатима поводом прославе 870 година  постојања Москвe, школским часописом „Добрица”  и  књигама руске књижевности. Све као поклон Крагујевчанима.  Покони су резулатаи акције руских младих  пријатеља „Поклони књигу другу”.

 На округлом столу  представљени су резултати досадашње сарадње између Образовног комплекса 1862  и крагујевачких основних школа и разматрање модела будуће сарадње у области образовања. Сарадња крагујевачких основних школа са Образовним комплексом 1862 из Москве, отпочела је прошле године на иницијативу крагујевачког Центра за младе “Школа мира“, а у оквиру пројекта Први српско-руски фестивал школских позоришта који је подржао град Крагујевац. Ова сарадња омогућила је размену крагујевачких и московских школских театара али и одржавање стручног семинара на коме су експерти из области школских театара из Москве пренели своја искуства наставницима крагујевачких основних школа. 

„Култура мора да се воли и мора да се доживи, спојила нас је трагедија историјског културног процеса и иницијатива Школе мира професора Петра Стефановића“, рекла је између осталог Наталија Лебедева, Помоћник директора Образовног комплекса бр. 1862 из Москве приликом престављања програма међународне сарадње српских и руских школа учесницима округлог стола.

„Сјајна идеја, за коју се надам да ће се развијати у правцу Москве и обратно, професор Стефановић је дао добар предлог. Наступићемо са конкретним идејама које ће да унапреде односе Србије и руске Федерације. Очекујемо да у овој години потпишемо одређене уговоре и протоколе којима ћемо утврдити конкретне облике сарадње. Наша је жеља да наши ученици и наставници буду и гости и домаћини руским колегама, руској деци и обратно“, закључио је Александар Штајн, помоћник градоначелника за унутрашњу  међународну сарадњу.

„Једном професор увек професор, „Шола мира” јавила се на конкурс пре годину дана и и ми смо осмислили и организовали пројекат „Први српско-руски фестивал школских позоришта”. Определили смо се за Русију, земљу у којој се позоришна уметност на изузетно цени. У самој Москви активно ради преко 100 професионалних позоришта. Улазнице за неке од представа се купују и до годину дана унапред. Посебно је важно то што у готово у свакој од 4 000 московских школа ради Школско позориште, које воде наставници који су прошли посебну обуку под називом „Педагогија школског театра”. Нема импровизације, са децом неретко раде и професионални глумци Московских позоришта и филмски глумци. Иако се не очекује да ће сва деца бити глумци, показало се да ће многима од њих бављење театром донети неке предности у животу, превазилажење страха од  јавног наступа и од њих се ствара веома квалитетна позоришна публика.

Сматрам да је у граду Првог српског театра потребно да се наставници који се баве драмским секцијама  посебно обуче за овај одговорни посао. Тако смо  организовали  обуку за  шумадијске наставнике коју су одржали експерти из Москве са Катедре за естетско васпитање и педагогију школских театара.

“Српско-руски образовни мост“ жели напредовати петогодишњом константном сарадњом основаца који ће се дружити и бити окосница образовања у средњој школи. Гимназија жели да образује специјално одељење за руски језик. Не може се волети ако не познајате узајамно културу и ако то спојимо са туризмом, заживеће идеја о проширењу сарадње образовних установа Крагујевца и Москве која би могла да буде институционализована оснивањем посебног Центра за руско-српску сарадњу у Крагујевцу. Изузетно је важно да је подржана  и од стране представника града Крагујевца“, открио је планове професор у пензији Петар Стефановић који већ скоро три деценије гради  мост ПРИЈАТЕЉСТВА из Крагујевца ка Москви.

                                                                                                                             

ДОБРИЦА

Срби у нашим срцима

Школски лист крагујевчанима представио се специјалним бројем, у којем је представљена посета крагујевчана Москви прошле године.  Срби у нашим срцима и Руси у нашим били су душа приредбе после официјалног дела, уживало се у рецитацијама, прози, музичким и балетским наступима ђака Основне школе „Свети Сава“. Кореографија „каљинке” овлажила је очи свим присутнима, а гошћа из Русије Викторија Макакина  вокалним наступом „Пукни зоро” на оба језика ставила је тачку на емоцијма набијен сурет и дружење просветних радника, ђака и чланова Градске управе Крагујевца.

„Школски лист излази већ три године. Мало штампамо, базирани смо на интернет издање. Новине пишу о свим важним догађајима везаним за живот школе.  Идејно решење акције „Поклони књигу другу” дело је нашег ученика шестог разреда“, рекла нам је Јелена Пашелина, професор руског језика и уредник школског часописа „Добрица”  Обрзовног комплекса 1862, који  се састоји од 14 основних и средњих школа, пет предшколских установа које похађа преко 4 000 ученика и предшколаца.

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.