fbpx
spot_img

Показивач показује: Мрчајевци -Купусијада 2016.

Милум Тошић, Мрчајевачки Никола Тесла
Милум Тошић, Мрчајевачки Никола Тесла

Мрчајевци -Купусијада 2016.

  Моравска долина богата водом и плодном земљиштем у обиљу дарује вредним земљорадницима купус, поврће за које сада и свако дете у селу зна да има дванаест витамина. Купусијада у Мрчајевцима зачета је као разбибрига пензионисаних мештана 2003. године. Почели су са 14 лонаца мале запремине од 20 до 30 литара. Осмишљена као такмичење најбољих сеоских кувара који су за награду добијали грнчарске производе офарбане: у златну, сребрну и бронзану боју. Кувари су чували своје тајне, али временом Купусијада је расла, а са њима и лонци. Прошле године Милун Тошић, Мрчаевски Никола Тесла је промовисао свој „Грне” глинени лонац за Гиниса од 560 литара, који је нај већи лонац на свету у коме је куван купус. Уз лонац приказао је и еколошку фуруну која штеди гориво омогућава безбедан транспорт и још понеку иновацију. У току ове године пројектовао је и начино већи „Грне 2” лонац од 580 литара. Грне 2 је ове године показао публици, али није у њему кувао купус, јер мора да га окује и начини нову фуруну!

  „Ја сам унук сељака Вјаје Тошића, који је промовисао Мрчаевце хроником коју је написао, иако је имао само основну школу. Његов сам наследник, традицију настављам и потврђујем својим радом. Почетну идеју „цело село кува”, ја сам проширио. У мом дворишту је сада фестивал мојих производа: Глинених лонаца, фурана и моје кулинарске вештине. Помажу ми син и унук и ми гостима ове године нудимо „славски купус у земљаном лонцу”. Ја кувам више врста купуса у зависности од намене: свадбарски, комерцијални, славски, задушни…. У данашњем рецепту употребио сам зачине које сам добио из Јамајке. То су лишће и зрно које подсећају на лорбер и бибер, али су потпуно другачијег укуса. Употребио сам преко 120 килограма меса од бика и свиње и додао више овчетине него прошле године. Дегустататори нису то приметили те је овчетина ове године била само зачин. Кроз двориште ми је прошле преко 1000 званица од чега издвајам стотинак канађања са рођацима на челу са њиховим амбасадором“, рекао нам је Милун Тошић кувар, проналазал и чувар српске традиције.

  Напустили смо двориште Тошића и кроз реку аутомила и људи пробили се поред Баралића пекаре, до центра села где је централна манифестија „Купусијада 2016”. Мноштво шатора, трибина и изворне групе на позорници, лутајући вашарских продаваца и музиканата. За свачији укус, то су лонци са купусом , фуруне за печење, окрећу се бравови на ражњу, цврче пљескавице, али продају се и медена срца и шећерлема, сладоледи. Врте се рингишпили, коњићи и бурићи, ту с и атрактивни фото студији са прелим девојкама, који карактеришу највећу вашерску манифестацију у централном делу Шумадије, која је задржала душу и одбила загађење бизниса из метрополе.

 

Купусијада Мрчајевци 2016
Купусијада Мрчајевци 2016
Оригинални фолклор
Оригинални фолклор
Опремам лонац од 580 литара
Опремам лонац од 580 литара
Са лонцем од 560 литара већ је два пута кувао за Гиниса
Са лонцем од 560 литара већ је два пута кувао за Гиниса
Ове године више овчетине
Ове године више овчетине!
Баралицу Купусијада иде у прилог!
Баралићу Купусијада иде у прилог!
Купус около печење.
Купус около печење.
Са дна лонца је неј слађе.
Са дна лонца је најслађе.
Може и пљескавица
Може и пљескавица.
Шатора пуно поље.
Шатора пуно поље.
Да ли ће остати само на срцу од шећера.
Да ли ће остати само на срцу од шећера.
То су атрактвне девојке са фото апааратима!
То су атрактвне девојке са фотоапаратима!
За најмлађе коњићи
За најмлађе коњићи.
А и аутићи!
А и аутићи!

 

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.