fbpx
spot_img

MURDER tehnika učenja

Iako zvuči ubojito, radi se o tehnici učenja koja bi ti mogla pomoći u savladavanju opsežnog i teškog gradiva.

Skraćenica MURDER (engl. ubistvo) dolazi od reči koje su ujedno i trikovi koji ti pomažu učiti: Mood (raspoloženje), Understand (razumevanje), Recall (prisećanje), Digest (upijanje), Expand (proširivanje) i Review (ponavljanje).

Tehnika MURDER jako je jednostavna i lako pamtljiva pa je možeš isprobati već danas!

Mood (raspoloženje) – raspoloženje je prva stvar koju moraš ‘podesiti’ kad se pripremaš na učenje. Moraš ući u posebno stanje uma (mirno, fokusirano, zainteresovano) da bi što brže i lakše savladao/la gradivo.

Understand (razumevanje) – shvati ono što moraš naučiti, ali i one teme i probleme koje ne shvataš najbolje kako bi se bolje usredotočio/la na njih dok čitaš gradivo. Bitno je shvatiti o čemu čitaš, ali i shvatiti što te najviše muči prilikom učenja.

Recall (prisećanje) – proveri možeš li se prisetiti onoga što si naučio/la. Ako shvatiš da ti je jedna lekcija ili tema posebno ‘šupljikava’ – vrati se na taj deo i pročitaj ga ponovo.

Digest (upijanje, probavljanje) – jesi li kad čuo/la da se ponekad stvari koje naučiš moraju malo ‘slegnuti’ u glavi? Osim što mozgu treba neko vreme za procesuiranje, na ovaj način dodatno ćeš ‘upiti’ i utvrditi znanje. Bitno je svaki deo gradiva, onako kako ga naučiš, pokušati prepričati svojim rečima. Videćeš koliko je to teško ako nisi dobro i s razumevanjem naučio/la.

Expand (proširivanje) – nemoj stati na tome što naučiš iz beležnice ili knjige! Nakon lekcije uzmi pauzu i postavi sebi nekoliko ovakvih pitanja: “Šta bih o ovoj temi mogao pitati profesora ili profesoricu?” ili “S čime se u ovoj temi slažem, a s čime ne?” i slično. Razmisli kako bi naučeno primenio/la na neku situaciju u svakodnevnom životu (kad je nešto takvo moguće) ili kako bi to što si upravo naučio/la objasnilo/la drugim učenicima u školi. Sva će ti ova pitanja pomoći da temeljito razmisliš o temi. Nakon toga – više te nijedno pitanje neće moći izbaciti iz takta.

Review (ponavljanje) – ponavljanje je majka znanja! Vrati se na naučeno kako bi dodatno utvrdio/la gradivo i proverio/la jesi li obradio/la baš sve ključne teme i probleme gradiva.

Imaš li ti svoju omiljenu tehniku učenja? Razmišljaš li kada o raspoloženju, postavljanju pitanja i prepričavanju naučenog?

Izvor: StudySkillsBlog

Suzana Veljkovic
Suzana Veljkovic
Suzana je profesor razredne nastave u OŠ “ Branko Miljković „ iz Niša. Svoje aktivnosti usmerava ka što učestalijem praćenju i uvođenju novina, kreativnijem i savremenijem pristupu nastavnom procesu, jer je cilj savremene nastave da učenici sa više volje i radoznalosti za otkrivanjem sveta oko sebe prilaze usvajanju novih nastavnih sadržaja.