fbpx
spot_img

Na današnji dan: 11. decembar

Sat
foto: wallpapermania. eu

1803 – Rođen je francuski kompozitor Ektor Berlioz tvorac romantičarske programske muzike i utemeljitelj modernog orkestra
(„Fantastična simfonija“, „Romeo i Julija“).

1810 – Rođen je francuski pisac Alfred de Mise. Nesrećna ljubav s književnicom Žorž Sand inspirisala ga je za pesme „Noći“, a u autobiografskom romanu „Ispovest jednog deteta ovog veka“ opisao je „bolesti veka“ i sumrak ideala. Njegovim najboljim dramskim delima smatraju se „Marijanine ćudi“ i „Ne šali se s ljubavlju“.

1843 – Rođen je nemački bakteriolog Robert Koh jedan od osnivača bakteriologije, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1905.
Otkrio je 1882. bacil tuberkuloze (Kohov bacil), izolovao je bacil antraksa i pronašao izazivača kolere.

1894 – U Parizu je otvorena prva svetska automobilska izložba na kojoj se predstavilo devet proizvođača.

1918 – Rođen je ruski pisac Aleksandar Solženjicin, koji je zbog oštre kritike staljinizma u svojim delima, postao najpoznatiji sovjetski disident krajem šezdesetih. Pripovetkom „Jedan dan Ivana Denisoviča“ u književnost je uveo temu Staljinovih logora, u kojima je sam proveo devet godina. Emigrirao je 1974, a u Rusiju se vratio posle dve decenije. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1970. („Odjel za rak“, „U prvom krugu“, „Arhipelag gulag“).

1946 – Generalna skupština UN osnovala je UNICEF – Međunarodni fond Ujedinjenih nacija za pomoć deci u zemljama razorenim ratom.

1972 – Američki astronauti iz broda „Apolo 17“ Eugen Kernon i Harison Smit (Harrison Sćmitt) spustili su se na Mesec, u
poslednjoj misiji u okviru programa „Apolo“.

1991 – U Mastrihtu je potpisan Sporazum o monetarnoj i političkoj uniji članica Evropske zajednice.

Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.