11. Decembra 2019. | 04:55
Početna / Zanimljivosti / Na današnji dan: 14. jun

Na današnji dan: 14. jun

Sat
foto: wallpapermania. eu

1777. Kongres SAD je prihvatio zastavu “zvezda i pruga” kaozvanično državno znamenje.

1789. Engleski kapetan Vilijam Blaj, sa 18 pristalica, posle dramatičnog putovanja i više od 3.500 pređenih milja, stigao je na ostrvo Timor blizu Jave. Blaj je 48 dana ranije ostavljen u vodama Tahitija nakon što je pobunjena posada broda “Baunti” preuzela komandu nad brodom.

1798. Rođen je češki istoričar i političar František Palacki, vođa češkog preporoda u 19. veku. Kao lider Federalističke stranke zalagao se, u skladu sa svojom idejom austroslavizma, za federativno preuređenje Austro-Ugarske.

1811. Rođena je američka književnica Herijet Elizabet Bičer Stou, borac za ženska prava i oslobađanje crnih robova, autor romana “Čiča Tomina koliba”.

1894. Rođena je Ljubica Janković, etnomuzikolog, saradnik Etnografskog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti i član više međunarodnih ustanova za izučavanje narodne kulture. Sa sestrom Danicom izdala je knjigu “Narodne igre” u sedam tomova.

1924. Rođen je ruski pisac Vladimir Aleksejevič Solouhin, kojije u rusku književnost uveo nefabularnu prozu slobodne kompozicije (“Kako ispiti sunce”, “Živeti na zemlji”).

1962. U Parizu je osnovana Evropska organizacija za istraživanje svemira.

1993. Tansu Čiler je postala prva žena premijer u istoriji Turske.

2003. Na referendumu u Češkoj, 81 odsto građana je glasalo zapristupanje EU.

Share on Facebook
Facebook
Novakujem