fbpx
spot_img

Na današnji dan: 18. avgust

Sat
foto: wallpapermania. eu

1831 – Rođen je kompozitor, pijanista i horovođa Kornelije Stanković, poznat po zapisima i harmonizacijama srpskog crkvenog pojanja koje do tada nije bilo zapisano. Izdao je šest svezaka „Srpskih narodnih pesama“ koje je harmonizovao za hor, za glas i klavir, ili samo za klavir.

1897 – Rođen je slikar Milo Milunović, član Srpske akademije nauka i umetnosti, jedan od osnivača i prvih predavača na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu (1937). Posle Drugog svetskog rata osnovao je Umetničku školu u Cetinju.

1933 – Rođen je filmski režiser poljskog porekla Roman Polanski, dobitnik Oskara za film „Kineska četvrt“. Proslavio se filmom „Nož u vodi“ posle čega je otišao iz Poljske u SAD i postao jedan od najpoznatijih režisera („Rozmarina beba“, „Makbet“,
„Tesa“).

1948 – U Beogradu je potpisana Dunavska konvencija kojom je dogovoreno da u upravljanju Dunavom i njegovom plovidbom učestvuju samo priobalne zemlje. Osnovana je i Dunavska komisija sa sedištem u Budimpešti.

1954 – Džejms Vilkins je kao prvi crnac u američkoj istoriji učestvovao u zasedanju vlade SAD. Sednici je prisustvovao kao pomoćnik ministra rada, jer su ministar i njegov zamenik bili odsutni.

1960 – U Ilinoisu u SAD plasirana je na tržište prva pilula za kontracepciju „Enovid 10“.

1990 – Jugoslavija je treći put postala svetski prvak u košarci na 11. svetskom šampionatu u Argentini. Prvi put je titulu osvojila 1970. u Ljubljani, a drugi put 1978. u Manili.

2000 – Indijansko pleme za koje se verovalo da je nestalo pre 80 godina, nađeno je u džungli amazonske države Akre u Brazilu.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.