fbpx
spot_img

Na današnji dan: 21. april

Sat
foto: wallpapermania. eu

753 p.n.e. Romul je, prema istoričaru Marku Terentiju Varonu, osnovao Rim.

1816. Rodjena je engleska književnica irskog porekla Šarlota Bronte , koja se proslavila sa prvim romanom „Džejn Ejr“. Sa mladjim sestrama Emilijom i Anom izdala je zbirku pesama.

1828. Rodjen je francuski teoretičar umetnosti i filozof Ipolit Ten, član Francuske akademije od 1878. godine. Kao teoretičar francuskog naturalizma, uticao je na Emila Zolu i čitavu generaciju pisaca koja je sa naučno-ekperimentalnim pretenzijama pristupala književnosti („Filozofija umetnosti“, „O inteligenciji“).

1856. Australija je prva u svetu uvela osmočasovni radni dan.

1882. U Narodnom pozorištu u Beogradu izvedena je prva srpska opereta „Vračara“ Davorina Jenka, autora srpske himne „Bože pravde“.

1915. Rodjen je američki filmski glumac meksičkog porekla Entoni Kvin, dobitnik dva Oskara za filmove „Viva Zapata“ i „Žudnja za životom“. Proslavio se i filmom „Grk Zorba“.

1926. Rodjena je Elizabeta II, kraljica Velike Britanije od 1952. godine.

1945. Poslednje nemačke trupe povukle su se iz Bolonje (Italija). Istog dana sovjetska armija ušla je u predgradje Berlina.

1960. Prestonica Brazila premeštena je iz Rio de Žaneira u Braziliju.

1967. Vojnim pučem u Atini uspostavljen je režim „grčkih pukovnika“ koji su sedam narednih godina sprovodili vojnu diktaturu u Grčkoj.

1996. Koalicija levog centra „Maslinovo drvo“ pobedila je na izborima u Italiji. To je bila prva pobeda levice u Italiji od Drugog svetskog rata.

2000. Parlament Rusije ratifikovao je rusko-američki Sporazum oograničavanju nuklearnog naoružanja, START 2.

Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.