fbpx
spot_img

Na današnji dan: 28. novembar

 

Sat
foto: wallpapermania. eu1520 – Portugalski moreplovac Fernando Magelan uplovio je u Pacifik, prošavši iz Atlatskog okeana kroz moreuz koji sada nosi njegovo ime.

 

1632 – Rođen je francuski kompozitor italijanskog porekla Žan Batist Lili Baptiste ,tvorac klasične francuske opere, s baletom, horovima, arijama i scenskim efektima. S Molijerom je stvorio novu dramsko-muzičku vrstu – comedie ballet. Bio je glavna ličnost muzičkog života na dvoru Luja XIV i celog Pariza. Pripisuje mu se prva upotreba palice za dirigovanje.

1757 – Rođen je engleski slikar, bakrorezac i pisac Vilijam Blejk, pesnik intuicije i mašte. Književnu slavu stekao je zbirkama pesama „Pesme iskustva“ i „Pesme nevinosti“, a kao slikar poznat je po 21 ilustraciji za „Knjigu o Jovu“ i ilustracijama Čoserovih „Kanterberijskih priča“. Njegova poezija postala je poznata i cenjena tek krajem XIX veka i znatno je uticala na brojne pesnike, posebno nadrealiste.

1820 – Rođen je nemački filozof Fridrih Engels, jedan od osnivača naučnog socijalizma i najbliži saradnik Karla Marksa. Osnovne postavke materijalističkog poimanja sveta izložio je u delu „Anti-Diring“, a u saradnji s Marksom napisao je „Nemačku ideologiju“ i „Manifest komunističke partije“.

1821 – Panama je proglasila nezavisnost od Španije i pridružila se Kolumbiji.

1829 – Rođen je ruski klavirski virtuoz i kompozitor Anton Grigorjevič Rubinštajn, osnivač Konzervatorijuma u Petrogradu. Pripadao je tzv. kosmopolitskom pravcu, nasuprot „Velikoj petorici“. Komponovao je opere, klavirske kompozicije, solo pesme.

1907 – Rođen je Alberto Moravija, jedan od najistaknutijih i najplodnijih italijanskih književnika 20. veka. Autor „Chocare“, „Rimljanke“, „Rimskih priča“, slavu je stekao već prvim romanom „Ravnodušni ljudi“ (1929).

1919 – Nensi Estor je kao prva žena izabrana u britanski parlament.

1950 – U Beogradu je osnovan Muzej pozorišne umetnosti Srbije.

 

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.