fbpx
spot_img

Na današnji dan: 29. jun

Sat
foto: wallpapermania. eu

1613. Londonsko pozorište „Glob“ izgorelo je u požaru tokom prve predstave Šekspirovog (Shakespeare) komada „Henri VIII“.

1798. Rođen je italijanski pisac Đakomo Leopardi, najveći lirski pesnik italijanskog romantizma i jedan od najznačajnijih u evropskoj poeziji 19. veka („Silviji“, Ljubav i smrt“, „Zibaldon“, dnevnik „Misli“).

1855. U Londonu je izašao prvi broj lista „Dejli telegraf“.

1864. Samjuel Krauter postao je biskup u Nigeriji, prvi crnac biskup Engleske crkve.

1873. U Stričićima, u Bosanskoj krajini, rođen je pisac Petar Kočić, autor satira „Jazavac pred sudom“ i „Sudanija“.

1880. Francuska je anektirala pacifičko ostrvo Otaheite, koje je od 1842. bilo francuski protektorat.

1882. U Beogradu je pušten u rad prvi savremeni vodovod koji je napravljen prema projektu nemačkog inženjera Oskara Smrekara. Iz pet dubokih bunara grad je dobijao oko 65 litara vode u sekundi.

1886. Rođen je francuski državnik Rober Šuman, premijer (1947-1948). Na njegov predlog („Šumanov plan“) osnovana je 1952. Evropska zajednica za ugalj i čelik, iz koje je kasnije nastala Evropska unija.

1900. Rođen je francuski pisac Antoan Mari Rože de Sent Egziperi, autor bestselera „Mali princ“, jednog od najlepših dečjih romana u svetskoj književnosti. Nestao je u julu 1944. nad Mediteranom kao pilot savezničkog aviona u Drugom svetskom ratu.

1914. Rođen je češki kompozitor Rafael Kubelik, dirigent Češke filharmonije. Emigrirao je 1948. i karijeru nastavio u SAD kao dirigent simfonijskog orkestra u Čikagu (1950), potom u Londonu kao direktor Kovent Gardena.

1922. Rođen je srpski pisac Vasko Popa, član Srpske akademije nauka i umetnosti, jedan od najvećih pesnika srpske književnosti u drugoj polovini 20. veka. („Kora“, „Nepočin-polje“, „Sporedno nebo“, „Uspravna zemlja“, „Vučja so“, „Živo meso“, „Kuća nasred druma“).

1939. Sletanjem aviona „Diksi kliper“ na aerodrom u Lisabonu obavljen je prvi komercijalni let iz SAD u Evropu.

1980. Vigdis Finbogadotir izabrana je za predsednika Islanda. To je bilo prvi put da je za šefa države u Evropi izabrana žena na neposrednim izborima.

2003. Polaganjem zakletve, Beatris Merino, ugledni advokat bez političkog iskustva, postala je prva žena premijer u istoriji Perua.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.
WordPress PopUp Plugin