fbpx
spot_img

Na današnji dan: 4. jul

Sat
foto: wallpapermania. eu

1631. U Parizu je otvorena agencija za zapošljavanje, prva u svetu.

1753. Rodjen je francuski pronalazač Žan Pjer Fransoa Blanšar , koji je 1785. s Džonom Džefrisom prvi preleteo kanal Lamanš balonom.

1799. Rodjen je švedsko-norveški kralj Oskar I, koji je tokom vladavine (1844-59) vodio politiku švedske neutralnosti i ujedinjenja skandinavskih zemalja.

1807. Rodjen je italijanski revolucionar Djuzepe Garibaldi , vodja pokreta za nezavisnost i ujedinjenje Italije. Legendarnim pohodom sa svojim dobrovoljcima („hiljadu crvenih košulja“) oslobodio je 1860. Siciliju od vlasti Burbona i u septembru trijumfalno ušao u Napulj. Izabran je za poslanika Rima 1874, ali je odbio počasti kralja Viktora Emanuela, titule vojvode i maršala.

1900. Rodjen je legendarni američki džez muzičar, trubač i pevač Luj „Sačmo“ Armstrong. Mnogobrojne turneje sirom sveta donele su mu nezvaničnu titulu ambasadora dobre volje.

1903. Pušten je u rad prvi pacifički telegrafski kabl, izmedju San Franciska i Manile.

1927. Rodjena je italijanska filmska glumica Djina Lolobridjida , prva zvezda italijanske kinematografije posle Drugog svetskog rata („Fanfan Lala“, „Lepotice noći“, „Hleb, ljubav i mašta“, „Provincijalka“).

1946. Filipini su stekli nezavisnost nakon 47 godina vladavine SAD.

1997. Američka vasionska sonda „Patfajnder“ spuštena je na Mars.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.