fbpx
spot_img

Na današnji dan: 6. maj

Sat
foto: wallpapermania. eu

1626. Holandski naseljenik Peter Minuit kupio je za bižuteriju u vrednosti od 25 dolara od Indijanaca ostrvo Menhetn, na kojem je kasnije izgradjen Njujork.

1840. Puštene su u promet prve poštanske marke u Velikoj Britaniji – od jednog i dva penija s likom kraljice Viktorije I.

1856. Rodjen je austrijski psihijatar Zigmund Frojd, osnivač psihoanalize.

1856. Rodjen je američki istraživač Edvin Piri. Vodio je prvu ekspediciju koja je 1909. stigla na Severni pol.

1861. Rodjen je indijski pisac i filozof Rabindrant Tagore, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1913. („Gradinar“, „Gitandžali“, „Grupa priča“, „Zlatan čamac“).

1868. Rodjen je srpski matematičar Mihajlo Petrović, poznat kao Mika Alas, osnivač beogradske matematičke škole, profesor Univerziteta u Beogradu, član Srpske kraljevske akademije.

1895. Rodjen je američki glumac italijanskog porekla Rudolf Valentino , zvezda i idol nemog filma („Četiri jahača apokalipse“, „Šeik“, „Šeikov sin“, „Krv i pesak“).

1915. Rodjen je američki filmski glumac, režiser i producent Orson Vels, dobitnik Oskara za životno delo 1971. Njegov „Gradjanin Kejn“ smatra se jednim od najboljih filmova u istoriji kinematografije („Magbet“, „Otelo“, „Treći čovek“).

1994. Otvoren je tunel ispod Lamanša.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.