fbpx
spot_img

Na šestom Todo Mundo festivalu – Stefanovski, Lelo Nika, Vasilić…

Foto: Miro Majcen
World music festival Todo Mundo, na kome će nastupiti gitarista Vlatko Stefanovski, harmonikaš Lelo Nika, kontrabasista Nenad Vasilić i drugi, biće održan od 24. do 27. avgusta u Tašmajdanskom parku u Beogradu, uz slobodan ulaz za posetioce.
Šesti Todo Mundo otvara 24. avgusta (20:30) nastup mađarskog sastava Viktória Havay and Fakutya, koji izvodi muziku mađarske manjine Čangoš u Moldaviji, a pratiće ih i grupa plesača. Nastup ovog sastava omogućila je podrška Instituta Balaši Kolegijum Hungarikum.
Na svom prvom nastupu u Beogradu nakon mnogo godina, 25. avgusta (21:00), Lelo Nika će predstaviti program sa violinistkinjom Aleksandrom Krčmar Ćulibrk i Bogdanom Rankovićem, klarinetistom i frulašem iz Novog Sada, u kome će izvoditi izvorne rumunske, srpske, švedske, romske melodije, kao i nekoliko sopstvenih kompozicija.
U Tašmajdanskom parku 26. avgusta (21:00) Nenad Vasilić će nastupiti u triju sa Markom Živadinovićem (harmonika) i Andrejem Prozorovim (saksofon), a tom prilikom biće mu uručena nagrada »Vojin Mališa Draškoci«, koju već nekoliko godina dodeljuje World Music asocijacija Srbije (WMAS). Nenad Vasilić Trio nastupa uz podršku Austrijskog kulturnog foruma.
Dodelom nagrade Vasiliću i ovim programom festival i WMAS žele da ukažu počast našim muzičarima koji žive i rade van Srbije, ali ne zaboravljaju odakle su pošli i odakle crpe inspiraciju, a Vasilić i Nika su samo dvojica u plejadi naših sjajnih umetnika koji ovde dolaze tek povremeno.
Završne večeri Todo Munda 27. avgusta (21:00) u Tašmajdanskom parku solo koncert će održati legendarni makedonski gitarista Vlatko Stefanovski, koji će pokušati da povede publiku „na zanimljivo muzičko putovanje, samo uz pomoć elektro-akustične gitare i nekoliko pedala“.
U slučaju kiše, koncerti će biti održani u Centru za kulturu »Vlada Divljan«.
Festival Todo Mundo će biti održan uz podršku Gradske opštine Palilula, u organizaciji promoterske kuće Longplay i Udruženja »Ring Ring«.
Jedan od najmlađih muzičkih žanrova – world music – u proteklih 20 godina je osvojio ceo svet, a odomaćio se i u Srbiji. Među tri prestonička festivala koji predstavljaju svetsku muziku je i world music festival »Todo Mundo«. Iako postoji tek od 2012. godine, ova manifestacija je obuhvatila široki spektar stilova i izvođača. Ovogodišnje, 6. izdanje se odvija u izmenjenom terminu i na novoj lokaciji u gradu – na bini u Tašmajdanskom parku.
Program festivala:
24.08. u 20.30
Viktória Havay and Fakutya (Mađarska) (uz podršku Instituta Balaši Kolegijum Hungarikum)
25.08. u 21.00
Lelo Nika sa Aleksandrom Krčmar Ćulibrk i Miladinom Merzanom (Srbija/Švedska)
26.08. u 21.00
Nenad Vasilić Trio (Srbija/Ukrajina/Austrija) (uz podršku Austrijskog kulturnog foruma)
27.08. u 21.00
Vlatko Stefanovski (Makedonija)

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.