fbpx
spot_img

Na svetu živi oko 11 miliona Srba, a posle Balkana najviše ih je u SAD, čak 650.000

Foto: Profimedia

Prema poslednjim podacima, na celom svetu živi oko 11 miliona Srba, a posle Balkana najviše ih je u SAD, čak 650.000.

U Srbiji stanuje skoro šest miliona Srba, a u državama bivše Jugoslavije gotovo 1,6 miliona. Ostali su, po svemu sudeći, trbuhom za kruhom krenuli širom dijaspore, mahom preko Atlantskog okeana, ka Severnoj Americi pošto pored SAD-a i Kanada broji mnogo Srba – 180.000, piše Blic.

Kada je reč o Evropi najviše Srba ima u Nemačkoj – 450.000 pa u Austriji (300.000) i Švajcarskoj (skoro 200.000). Zanimljivo da u Velikoj Britaniji koja je poznati po strogim procedurama čak i u vezi turističkih viza živi 80.000 Srba. Konačno i Azija i Okeanija beleže nemali broj Srba – 120.000 od kojih je ubedljiva većina u Australiji.

Najviše nade za poslom van Srbije polažu medicinari, medicinske sestre i tehničari, vozači, kuvari i gerontodomaćice, ali i oni sa višom i visokom školom, opet medicinari, odnosno doktori medicine, stomatolozi, a slede ekonomisti, arhitekte i fizioterapeuti. Ipak, špdaci govore da SRbi u dijaspori najčešće rade takozvane teške poslove – muškarci su obično zaposleni na građevini, a žene na poslovima održavanja. Mnogi su svoje utičište našli i u proizvodnim firmama gde su uključeni direktno u proizvodnju.

Zaposlenje van Srbije traže i električari, konobari, prodavci, dizajneri, veterinarski tehničari, automehaničari ali ipak u znatno manjem broju, pokazuju podaci.

Inače, prema poslednjem zvaničnom popisu, 313.411 građana Srbije nalazi se na radu ili boravku u inostranstvu što je 4,20 odsto od ukupnog broja stanovnika. Brojke potvrđuju i da iz Srbije uglavnom odlaze mladi.

“Prosečna starost spoljnih migranata je 34,7 godina, što ih čini znatno mlađima u odnosu na ukupno stanovništvo Srbije, koje je u proseku staro 42,2 godine. Posmatrano po polu, za razliku od ukupnog stanovništva, gde su žene zastupljenije (51,3 odsto), među spoljnim migrantima veći je udeo muškaraca (53,4 procenata), dok je udeo žena 46,6 odsto” – naglašavaju u Republičkom zavodu za statistiku (RZS).

Izvor: nedeljnik.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.