fbpx
spot_img

NAJBOLJI FILMOVI U 2018. godini – domaći i strani

Pred vama su liste sa ukupno 20 filmova koji su po mišljenju bloga obeležili prethodnu bioskopsku i festivalsku godinu kod nas. Sastavljene su tri nezavisne liste: najbolji domaći film (top5), najbolji film na engleskom jeziku (top5) i najbolji filmovi na stranom, van engleskom govornom području (top10). Sve u cilju da se sveukupno i globalno sagleda filmska godina. U obzir su ušli svi filmovi koje je publika imala prilike da pogleda na na nekom festivalu ili u bioskopu kod nas prošle godine. Glavni kriterijumi su svakako umetnička vrednost filma i savremenost, aktuelnost teme o kojima govore, ali i nagrade na festivalima. Ako ste neki film propustili svakako je preporuka da ih pogledate. Posebno se napominje da je neke od filmova beogradska publika na velikom platnu mogla pogledati samo na festivalima, čime se njihov značaj dodatno uvećava (FEST, FAF, Merlinka i dr.). Ohrabruje činjenica da filmski distributeri otkupljuju festivalske filmove.

TOP 5 DOMAĆIH FILMOVA i najbolji pojedinci u 2018.
Iza nas je jedna jako uspešna godina za srpski umetnički i komercijalni film. Desetak filmova je ugledalo bioskopsku i festivalsku premijeru kod nas i u svetu. Izdvojio sam one koji su na mene ostavili najbolji utisak, što tematski, što umetničko-produkciono. Posebno se ističu dva prvoplasirana. Odličan vizuelni – istorijski spektakl Kralj Petar Prvi, posle dugo godina jedan uspeli visokobudžetski film na temu naše slavne i tragične prošlosti. U isto vreme to je i jedan od najgledanijih fimova iz prošle godine. Južni vetar je svakako najgledaniji naš film (preko 700.000 gledalaca) u godini iza nas i žanr akcioni triler posle duže vremana jako uspešno predstavljen kod nas. Jedan mali film, Teret ima za sebe jako uspešnu međunarodnu festivalsku godinu (premijerno prikazan na Kanskom festivalu). Filmovi Ederlezi Rising i Banditi u potrazi za mamom su svoje premijere imali na prošlogodišnjem FESTu. Oba su jako uspela u svojim žanrovima – naučnofantastična i socijalna drama. Zanimljivo da se srpska filmska akademija odlučila da domaći predstavnik za nagradu Oskar bude film Izgnanici (nije se našao na ovoj listi). U cilju promocije pojedinaca i svih bitnijih segmenta filma, navedeni su i najbolji u nekoliko filmskih kategorija.

1. KRALJ PETAR PRVI (KING PETER 1ST, 125′)  Srbija 2018
2. JUŽNI VETAR (SOUTH WIND, 125′)  Srbija 2018
3. EDERLEZI RISING (A.I. RISING, 85′)  Srbija 2018
4. TERET (THE LOAD, 98′) Srbija 2018
5. BANDITI U POTRAZI ZA MAMOM (BANDITS IN SERCH OF MOM, 70′)  Srbija 2018

1. KRALJ PETAR PRVI (KING PETER 1ST, 125′)  Srbija 2018

Režija: Petar Ristovski
Scenario: Vladimir Ćosić, Milovan Vitezović i Petar Ristovski
Uloge: Lazar Ristovski, Radovan Vujović, Milan Kolak, Danica Ristovski i dr. 

Kada se spletom istorijskih okolnosti Kralj Petar Karađorđević vratio u domovinu, uveo je parlamentarnu demokratiju na dvoru i započeo obnovu Srbije. Ali Srbiji se nije dalo da napreduje. Atentatom u Sarajevu počinje Prvi Svetski rat i Austro-ugarska pokazuje svu svoju nemilosrdnost. Posle dve herojski dobijene bitke na Ceru i Kolubari, Vlada donosi odluku da je povlačenje ipak neminovno. Tokom mučnog povlačenja preko albanskih planina kralj upoznaje Makrenu, majku vojnika Marinka. Nemoćna da sina pronađe u nepreglednim kolonama vojske i naroda, ona zavetuje samog kralja da mu preda par čarapa koje je isplela. Nažalost, kralj Marinka nalazi prekasno a Makrena umire na grobu mladog austrijskog vojnika, oplakujući u ime svih majki sve sinove – nevine žrtve rata. Srpska vojska uz strašne gubitke stiže do Krfa i ostrva Vido – ostrva smrti, ali i srpskog vaskrsnuća!

Trejler  Delius film  Bioskop   
2. JUŽNI VETAR (SOUTH WIND, 125′)  Srbija 2018
Režija: Miloš Avramović
Scenario: Miloš Avramović i Petar Mihajlović
Uloge:  Miloš Biković, Miodrag Radonjić, Dragan Bjelogrlić, Nebojša Glogovac, Miloš Timotijević, Jovana Stojiljković, Srđan Todorović, Bogdan Diklić, Aleksandar Berček, Hristo Shopov, Ivaylo Zahariev i dr.
U životu Petra Maraša, pripadnika beogradske automobilske mafije, stvari počinju da dobijaju smisao. Napušta roditeljski dom i sa dugogodišnjom devojkom Sofijom se useljava u svoj novi stan. Klan čiji je pripadnik, a kojim upravlja iskusni Car, dobro radi. Posao je uigran, novca ima dovoljno za sve, a policija im ne pravi probleme.  Sve će se to promeniti kada Maraš slučajno zameri brutalnom narko klanu.
Trejler  ART VISTA d.o.o Bioskop   
3. EDERLEZI RISING (A.I. RISING, 85′)  Srbija 2018
Režija: Lazar Bodroža
Scenario: Zoran Nešković i Dimitrije Vojnov
Glavne uloge: Stoya, Sebastijan Kavaca i Majuša Majer
U bliskoj budućnosti, multinacionalna Ederlezi korporacija organizuje prvu misiju na Alfa Kentauri. Oni angažuju kosmonauta Milutina, a kao družbenicu mu dodeljuje Nimani, ženskog androida programiranog da ispuni sve Milutinove želje. Pošto mu dosade beskonačne seksualne igre i Nimanino unapred programirano ponašanje, Milutin rešava da ponovo pokrene Nimanin operativni sistem, ali tako da ona funkcioniše samo na osnovu unosa koji su generisani njenim iskustvima sa njim. Na taj način, pretvara je u nešto najbliže pravoj osobi što android može da postane. Ali, nakon što postane osoba, Nimani zapada u depresiju i postaje destruktivna. Milutin shvata da Nimani, ne samo da je opasnost po misiju, nego i da postoji mogućnost da se samouništi.
Trejler FEST/Bioskop 

4. TERET (THE LOAD, 98′) Srbija 2018

Režija: Ognjen Glavonjić
Scenario: Ognjen Glavonjić
Glavne uloge: Leon Lučev, Pavle Cemerikić, Tamara Krcunović i dr.
 

Vlada radi kao vozač kamiona tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine. Dobija misteriozni teret koji treba da preveze sa Kosova za Beograd. Dok vozi kroz nepoznatu teritoriju, pokušava da pronađe put kroz zemlju izmučenu od rata. Vlada zna da, jednom kad završi posao, mora da se vrati kući i snosi posledice svog postupka.
Trejler  FAF/Bioskop 
5. BANDITI U POTRAZI ZA MAMOM (BANDITS IN SERCH OF MOM, 70′)  Srbija 2018

Režija: Kosta Ristić
Scenario: Kosta Ristić
Glumci: Kristijan Garip, Edin Garip, Sunita Garip i Emran Garip

Dok tragaju za mamom koja ih je napustila Kristijan, Edi, Emran i Sunita ulaze u svet ulice, gde nalaze slobodu. Postaju deo ulične džeparoške bande oko koje se za prevlast bore Buca i Emanuel Baljea. Ulica je slepa, pa bandu u akciji hvata policija. Kristijan uspeva da se izvuče, ostaje sam i mora da oslobodi braću i sestru iz Doma. U svojoj filmskoj avanturi Kristijan pokušava da iskoči iz carstva nužnosti u carstvo slobode.
Trejler  MegaCom films FEST/Bioskop 


NAJBOLJI POJEDINCI:
Najbolja režija: Petar Ristovski (KRALJ PETAR PRVI)
Najbolji scenario: Miloš Avramović i Petar Mihajlović (JUŽNI VETAR)
Najbolja ženska uloga: /
Najbolja muška uloga: Miloš Biković (JUŽNI VETAR)
Najbolji debitant: Petar Ristovski (KRALJ PETAR PRVI)
Najbolja montaža: Lazar Predojev (JUŽNI VETAR)
Najbolja originalna muzika: Aleksandra Kovač i Roman Goršek (ZASPANKA ZA VOJNIKE)
Najbolji direktor fotografije: Dušan Joksimović (KRALJ PETAR PRVI)
Najbolji scenograf: Aljoša Spajić (KRALJ PETAR PRVI)
Najbolji kostimograf: Boris Čakširan (KRALJ PETAR PRVI)
Najbolji dizajn zvuka: Srdjan Bajski, Dragutin Ćirković, Vladimir Kerkez, Slobodan Kricka, Ognjen Popić, Aleksandar Rančić, Aleksandra Stojanovič i Branko Stojanović (JUŽNI VETAR)

TOP 5 – NAJBOLJI STRANI FILM
(engleski jezik)
Ne toliko sjajna filmska godina iza nas, kada su u pitanju strani filmovi na engleskom jeziku. Domaća publika je imala prilike da odgleda dosta ostvarenja, koja su premijerno prikazani na našim najeminentnijih festivalima, a zatim i u bioskopskoj distribuciji. Svi su osvajali neke od najprestižnijih svetskih nagrada. Svako se izdvaja najnovije ostvarenje reditelja Marina Makaona, Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju, dobivši i dva Oskara za najbolju glumicu i najboljeg sporednog glumca. Ovo su redom, najbolji strani filmovi na engleskom jeziku koje smo u toku 2018. godine mogli premijerno pogledati:
1. TRI BILBORDA ISPRED EBINGA U MISURIJU (THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI, 115′)  SAD, Velika Britanija 2017
2. SKRIVENA LJUBAV (CALL ME BY YOUR NAME, 120′)  Velika Britanija, SAD, 2017
3. ZVEZDA JE ROĐENA (A STAR IS BORN, 136′)  SAD 2018
4. BOŽJA ZEMLJA (GOD’S OWN COUNTRY, 119′)  Velika Britanija 2017
5. BOEMSKA RAPSODIJA (BOHEMIAN RHAPSODY, 134′)  SAD 2018

1. TRI BILBORDA ISPRED EBINGA U MISURIJU (THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI, 115′)  SAD, Velika Britanija 2017

Režija:  Martin McDonaghScenario: Martin McDonaghUloge: Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell, Peter Dinklage

Mildred Hejz oplakuje smrt svoje kćerke tinejdžerke Anđele koja je pre sedam meseci brutalno silovana i ubijena. Ljuta zbog nedostatka napretka istrage, ona unajmljuje tri velika bilborda u blizini svog doma (koja se godinama ne koriste), a na kojima u sekvencama stoji tekst: SILOVANA NA SAMRTI, JOŠ UVEK NIKO NIJE UHVAĆEN i ŠTA SE DOGAĐA, ŠERIFE VILOBI?
Trejler  MegaCom film  FEST/Bioskop


2. SKRIVENA LJUBAV (CALL ME BY YOUR NAME, 120′)  Velika Britanija, SAD, 2017

Režija:  Luca GuadagninoScenario: James Ivory Uloge: Armie Hammer, Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg, Amira Casar

Leto je 1983. na severu Italije i Elio, napredni sedamnaestogodišnjak, provodi dane u porodičnoj vili iz 17. veka. Jednoga dana u vilu stiže i Oliver, šarmantni američki naučnik, koji radi na svom doktoratu, i koji pomaže Eliovom ocu. Usred suncem okupanog pejzaža, Elio i Oliver otkrivaju raskošnu lepotu požude, koja se rađa tokom leta i koja će promeniti njihove živote.
Trejler  CON FILM D.O.O. FEST/Bioskop

3. ZVEZDA JE ROĐENA (A STAR IS BORN, 136′)  SAD 2018

Režija: Bradley Cooper
Scenario: Eric Roth, Bradley Cooper, Will Fetters 
Uloge: Lady Gaga, Bradley Cooper, Andrew Dice Clay, Sam Elliot

Radi se o pravom autorskom delu Bredlija Kupera – on ga je, naime napisao, režirao pa u njemu glumi i peva. Film je napravljen prema klasičnoj priči iz 1937. godine o tragičnoj ljubavi između iskusnog muzičara na zalasku karijere i mladoj pevačici u usponu. Film obiluje fantastičnom originalnom muzikom koju je pisao sam Kuper a sve su pesme u filmu snimane uživo.
Trejler  Blitz Film & Video Distribucija Bioskop

4. BOŽJA ZEMLJA (GOD’S OWN COUNTRY, 119′)  Velika Britanija2017

Režija: Francis Lee
Scenario: Francis Lee
Uloge: Josh O’Connor, Alec Secareanu, Ian Hart, Gemma Jones

Proleće u Jorkširu. Džoni Saksbi, mladić koji živi na izolovanoj farmi ovaca, utapa svoje svakodnevne frustracije u piću i seksu bez obaveza, sve dok ne razvije intenzivan odnos sa Đerđeom, radnikom-migrantom iz Rumunije koji je privremeno zaposlen tokom sezone jagnjenja, što ga usmerava u novom pravcu.
Trejler  FEST/Bioskop

5. BOEMSKA RAPSODIJA (BOHEMIAN RHAPSODY, 134′)  SAD 2018

Režija: Bryan Singer

Scenario: Anthony McCarten, Peter Morgan

Uloge: Rami Malek, Ben Hardy, Gwilym Lee, Joe Mazzello, Lucy Boynton

Biografski film koji slavi grupu Queen, njihovu muziku i izvanrednog frontmena Fredija Merkjurija, koji je prkošenjem i razbijanjem stereotipa postao jedan od najobožavanijih zabavljača na planeti. Kroz presek kultnih pesama i revolucionarnog zvuka, film takođe prati i meteorski brz razvoj i uspon benda, uključujući i eksploziju tog istog meteora u vreme kada se Fredijev životni stil oteo kontroli, ali i trijumfalni povratak koncertom na Live Aid-u, kada je Merkjuri, gledajući u oči svoju smrtnu bolest, poveo bend u jedan od najznačajnijih i najfascinantnijih nastupa u istoriji rok muzike. Uz stalno jačanje nasleđa benda, koji je uvek bio više kao porodica, grupa Queen u svakom trenutku, pa i danas, neiscrpno nadahnjuje brojne sanjare, autsajdere i ljubitelje muzike.

Trejler MegaCom film Bioskop

TOP 10 – NAJBOLJI STRANI FILM
(van englesko govorno područje)

Izuzetno bogatu filmsku umetničku ponudu beogradska publika je imala prilike da proprati najviše na festivalIima: FEST i FAF (Festival autorskog filma). Najbolje filmove publika je mogla da pogleda i u redovnoj bioskopskoj distribuciji. U pitanju su filmovi koji su dobitnici najprestižnijih filmskih nagrada. Obećava i veliko interesovanje publike. Pred vama je lista deset najboljih ostvarenja koje apsolutno preporučujem da se pogledaju:

1. SKVER (THE SQUARE, 142′) Švedska 2017
2. SRBENKA (SRBENKA, 72′)  Hrvatska 2018
3. FANTASTIČNA ŽENA (A FANTASTIC WOMAN, 100′)  Čile, 2017
4. DOVLATOV (DOVLATOV, 116′)  Rusija 2017
5. NIOTKUDA (IN THE FADE, 106′) Nemačka 2017
6. KRADLJIVCI (SHOPLIFTERS 121′)  Japan 2018
7. DRVO DIVLJE KRUŠKE (THE WILD PEAR TREE, 188′) Turska, 2018 

8. NE DODIRUJ ME (TOUCH ME NOT, 125′)  Rumunija, Nemačka, 2018
9. ŽIVI BRZO, UMRI POLAKO (SORRY ANGEL, 132′)  Francuska 2018
10. JEDAN DAN (ONE DAY, 116′) Mađarska, 2017
1. SKVER (THE SQUARE, 142′)  Švedska 2017

Režija:  Ruben Östlund
Scenario: Ruben Östlund
Uloge: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West, Terry Notary

Kristijan je glavni kustos Kraljevskog Muzeja avangardne umetnosti, zgodan arogantan i pretenciozan u svojoj privilegiji i moći. Razveden, ali posvećen otac dvoje dece koji vozi elekrični automobil i posvećen je višim ciljevima. Njegova sledeća izložba je „Skver“, instalacija koja poziva prolaznike na altruizam podsećajući ih na njihovu ulogu odgovornih ljudskih bića. Ali, ponekad je teško živeti prema sopstvenim idealima – Kristijanov budalasti odgovor na krađu njegovog telefona i novčanika vodi ga u sramne situacije. U međuvremenu PR agencija muzeja kreira neočekivanu kampanju za „Skver“. Odgovor na nju je prenaduvan i šalje Kristijana, kao i muzej u egzistencijalnu krizu. Ostlund, naravno, ima ciničan osvrt na izložbu poistovećujući kvadrat sa svim beskućnicima koji u svakodnevnom životu ne dobiju ni drugi pogled.
Trejler  Five Stars Distribution  FEST/Bioskop

2. SRBENKA (SRBENKA, 72′)  Hrvatska 2018

Režija: Nebojša Slijepčević
Scenario: Nebojša Slijepčević

Dokumentarni film. U zimu 1991. godine u Zagrebu je ubijena dvanaestogodišnja devojčica srpske nacionalnosti. Četvrt veka kasnije reditelj Oliver Frljić režira pozorišnu predstavu o tom slučaju. Probe postaju kolektivna psihoterapija, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da se rat nikada nije završio.
Trejler  Slobodna zona/ Bioskop

3. FANTASTIČNA ŽENA (A FANTASTIC WOMAN, 100′)  Čile, 2017

Režija: Sebastián Lelio
Scenario:  Gonzalo Maza, Sebastián Lelio 
Uloge: Daniela Vega, Francisco Reyes, Luis Gnecco, Aline Küppenheim

Marina je mlada konobarica i buduća pevačica. Orlando ima svoju štampariju. Zajedno planiraju budućnost. Međutim, Orlando iznenada umre, i Marina ostaje potpuno sama, ali i pod pritiscima i optužbama Orlandove porodice, ali i policije koja počinje da istražuje njenu eventualnu umešanost u Orlandovu smrt. Sa druge strane, Orlandova bivša žena joj zabranjuje da prisustvuje sahrani, dok je Orlandov sin izbacuje iz stana. Imajući u vidu da je Marina transrodna žena, za veći deo Orlandove porodice njen seksualni identitet je sramotan i nenormalan. Marina tada odlučuje da se suprotstavi njegovoj porodici i društvu i pokaže im ko je ona zapravo – složena, snažna, iskrena i… fantastična žena.
Trejler  FAME Solutions FEST/Bioskop

4. DOVLATOV (DOVLATOV, 126′)  Rusija 2017

Režija:  Aleksey German Jr.
Scenario: Jean-Claude Carriere, Caroline Deruas-Garrel, Arlette Langmann, Philippe Garrel  
Uloge: Milan Marić, Danila Kozlovsky, Artur Beschastny

Film prikazuje šest dana života briljantnog, ironičnog pisca koji vidi daleko preko krutih granica Sovjetskog Saveza sedamdesetih godina. Sergej Dovlatov se bori da sačuva svoj talenat i dostojanstvo dok gleda kako moćna državna mašinerija mrvi njegove prijatelje umetnike.
Trejler  Soul Food FEST/Bioskop


5. NIOTKUDA (IN THE FADE, 106′) Nemačka 2017

Režija:  Fatih Akin

Scenario: Fatih Akin, Hark Bohm
Uloge:  Diane Kruger, Denis Moschitto, Numan Acar

Katjin život zauvek se promeni kada se DNK analizom ustanovi da ostaci pronađeni na mestu bombaškog napada pripadaju njenom mužu i sinu. Nedugo zatim, policija privodi dvoje mladih neonacista osumnjičenih za napad. Da bi bila sigurna da krivci neće izbeći kaznu, Katja uzima pravdu u svoje ruke…
Trejler  MCF MegaComFilm BIOSKOP

6. KRADLJIVCI (SHOPLIFTERS 121′)  Japan 2018

Režija: Kore-eda Hirokazu
Scenario: Kore-eda Hirokazu
Uloge: Lily Franky, Ando Sakura, Matsuoka Mayu, Kiki Kilin, Jyo Kairi, Sasaki Miyu

Priča prati siromašnu porodicu, koja živi na ivici egzistencije u predgrađu Tokija. Da bi preživeli, bave se sitnim krađama. Nakon jedne od njih, nailaze na napuštenu devojčicu i prihvataju je kao člana svoje porodice. Iako su siromašni i u neprekidnoj borbi za opstanak – kada su zajedno, svi oni izgledaju kao veoma srećna porodica. Njihove tajne iz prošlosti počinju da se otkrivaju nakon incidenta koji će ugroziti porodičnu idilu…
Trejler FAF/Bioskop


7. DRVO DIVLJE KRUŠKE (THE WILD PEAR TREE, 188′)Turska, 2017

Režija: Nuri Bilge Ceylan
Scenario: Nuri Bilge Ceylan
Uloge: Hazar Ergüçlü, Murat Cemcir, Ahmet Rifat Sungar, Ercüment Balakoglu
Sinan strastven ljubitelj književnosti, oduvek je sanjao da postane pisac. Po povratku u svoje rodno selo, on se iz sveg srca trudi da prikupi novac neophodan za objavljivanje svoje prve knjige. Ali očevi dugovi ga sustižu…
Trejler  FAF/Bioskop


8. NE DODIRUJ ME (TOUCH ME NOT, 125′)  Rumunija, Nemačka,2018

Režija: Adina Pintilie
Scenario: Adina Pintilie
Uloge: Laura Benson, Tómas Lemarquis, Christian Bayerlein 

Laura ne trpi fizički kontakt. Ona ustukne kad god je neko dodirne ili pokuša da je uhvati za ruku. Iako potraži novog terapeuta ili pozove žigola, njeno telo ostaje neosvojiva tvrđava. U nizu pojedinačnih scena pratimo ostale likove u filmu u potrazi za njihovom intimom. Kristijan, koji je prinuđen da živi sa brojnim telesnim ograničenjima, otvoreno govori o svojim sklonostima, averzijama i ljubavnom životu sa svojom dugogodišnjom devojkom. Par posećuje radionicu o upoznavanju sopstvenog tela. Na njoj učestvuju ljudi svih starosnih dobi sa i bez invaliditeta. Pa tako i Tomas, bez dlaka na telu, koji deluje neuobičajeno ranjivo, tek treba da upozna i prihvati različite oblike svoje žudnje.

Trejler  Gete institut  Bioskop


9. ŽIVI BRZO, UMRI POLAKO (SORRY ANGEL, 132′)  Francuska 2018

Režija: Christophe Honoré
Scenario: Christophe Honoré
Uloge: Pierre Deladonchamps, Vincent Lacoste, Denis Podalydès

Žak je pisac iz Pariza. Iako još uvek nije napunio 40 godina, više ne veruje da je bolji deo života pred njim. Na drugoj strani Artur, student iz Bretanje, stalno je nasmejan; on odbija i da pomisli da postoji nešto u životu što nije moguće. Žak i Artur će se dopasti jedan drugom. Kao u nekom divnom snu, kao u nekoj tužnoj priči.
Trejler  FAF

10. JEDAN DAN (ONE DAY, 116′) Mađarska, 2017

Režija: Zsófia Szilágyi
Scenario: Zsófia Szilágyi, Réka Mán-Várhegyi
Uloge: Zsófia Szamosi, Leó Füredi, Ambrus Barcza, Zorka VargaBlaskó, Márk Gárdos
Ana ima 40 godina, uvek je u žurbi. Ima troje dece, muža i finansijske brige. Ona posao izvršava u roku, daje obećanja, vodi računa o kući i misli na sve. Ali ona nikada nema vremena za svoga muža. Oseća da ga gubi, da neće moći večno izbegavati ono što neminovno sledi.
Trejler  FEST

Istorija:

Marko Radojičić 
Marko Radojičić http://bgedtculture.blogspot.rs/
Rođen u Čačku 1982. godine. Inženjer telekomunikacionog saobraćaja. Ljubitelj i pratilac kulturnih dešavanja. Pokrenuo blog o kulturi, Belgrade Edt Culture, u cilju njene popularizacije. Svojim pisanjem želi da promoviše književnost, pozorište, film, izložbe, muziku i igru. Živi i radi u Beogradu. Član UNS-a i međunarodnog udruženja novinara (International Federation of Journalists)