fbpx
spot_img

Najmoćnije pasoše imaju Singapur i Japan, Srbija tek na 41. mestu

Prema najnovijem istraživanju, Japan i Singapur imaju najmoćnije pasoše, a Srbija se na ovoj listi nalazi na 41. mestu.

Foto: Pixabay

 

Prema najnovijem istraživanju kompanije „Henley & Partners“, Japan i Singapur imaju najmoćnije pasoše, ove dve azijske države plasirale su se na vrh liste zahvaljujući mogućnosti putovanja bez vize u čak 189 zemalja sveta, navodi sajt Index.hr.

 

Kada su zemlje našeg regiona u pitanju, Slovenija je na 10. mestu, Hrvatska na 20, Srbija na 41, Severna Makedonija na 46, Crna Gora na 47, a BiH na 51. mestu.

 

Južna Koreja pala je s prvog mesta na drugo i tako se pridružila Finskoj i Nemačkoj. Svaka od te tri zemlje omogućava putovanje bez vize na 187 destinacija širom sveta.

 

Na trećem mestu su Danska, Italija i Luksemburg, s čijim se pasošima bez vize može posetiti 186 država, a slede ih Francuska, Španija i Švedska sa 185.

 

Austrija, Holandija, Portugal i Švajcarska dele peto mesto, a na šestom mestu nalazi se čak sedam država – Velika Britanija , Sjedinjene Države, Belgija, Kanada, Grčka, Irska i Norveška.

 

Najveći napredak zabeležili su Ujedinjeni Arapski Emirati koji su prvi put u istoriji ovog istraživanja ušli u top 20 i ovu poziciju dele sa San Marinom i Hrvatskom koja je najniže rangirana članica EU.

 

Na dnu liste nalaze se Pakistan, Sirija i Irak , a Avganistan sa čijim pasošem je moguće obići tek 25 zemalja bez vize nalazi se na poslednjem mestu.

 

Kompnaija „Henley & Partners“ i ove godine sprovodi istraživanje o tome koliko su jake putne isprave pojedinih zemlja, a rezultati su utemeljeni na podacima Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (IATA).

Izvor: novosti.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.