fbpx
spot_img

Najuzbudljiviji trileri svih vremena

Ako obožavate romane zanimljivih zapleta i neočekivanih obrta, neki od ovih naslova će vam se sigurno dopasti.

Foto: ProfimediaFOTO: PROFIMEDIA

Britanski Telegraph sastavio je listu najboljih trilera ikada napisanih, a mi vam preporučujemo da s čitanjem krenete bilo kojim redom – svi su toliko uzbudljivi da razliku čine samo nijanse.

TAJNI AGENT, Džozef Konrad (1907)

Iako je napisana pre više od jednog veka, ovo je jedan od najtrajnijih i najboljih Konradovih romana, koji predviđa porast terorizma budući da piše o tajnom agentu koji je upleten u zaveru da digne u vazduh Opservatorijum u Griniču u ime grupe anarhista.

MANDŽURSKI KANDIDAT, Ričard Kondon (1959)

Radnja ovog romana je smeštena u period Hladnog rata i opisuje ispiranje mozga cele vojničke čete od strane korejskih komunista, što će omogućiti njihovom oficiru da postane krtica u američkoj vladi.

LOV NA CRVENI OKTOBAR, Tom Klensi (1984)

Na vrhuncu Hladnog rata, kapetan ruske nuklearne podmornice Crveni oktobar, koju zapadne sile ne mogu da detektuju želi da prebegne u Ameriku sa njom. Rusi, Amerikanci i heroj Džek Rajan pokušavaju da ga spreče. Roman je prilično napet i klaustrofobičan.

Foto: ShutterstockFOTO: SHUTTERSTOCK

MESTO ZLOČINA, LI Čajld (1997)

Bivši vojnik i usamljenik Džek Ričer iskače iz autobusa i pešači 22 km do Margrejva, mesta u Džordžiji, kako bi odao poštu jednom preminulom gitaristi. Međutim, biva uhapšen i optužen za ubistvo svog brata.

Saznajte i Ovo su omiljene knjige poznatih frajera

U SLUŽBI NJENOG VELIČANSTVA, Ijan Fleming (1963)

Nećete pogrešiti ako pročitate bilo koju od Flemingovih knjiga o tajnom agentu, ali ova deseta otkriva Bonda u mekšem, humanijem svetlu, koji se čak i zaljubljuje i ženi (ali ne zadugo) dok se istovremeno bori i sa Ernstom Blofildom, svojim neprijateljem.

ŠPIJUN KOJI SE SKLONIO U ZAVETRINU, Džon Le Kare (1963)

„Šta mislite da su špijuni: sveštenici, sveci, mučenici?“ Ne, oni su između ostalog uzaludne budale, a to će vam pokazati i treći roman Karea, koji čudesno sumorno ih odvlači u Hladni rat prikazujući ih u njihovom najgorem moralnom svetlu.

U ORLOVOM GNEZDU, Alister Mejklin (1967)

Meklin je napisao roman u isto vreme kao i scenario za film i zaista je ovo jedno od njegovih najboljih dela. Roman je bogat svirepom akcijom i prevarantskim špijunima.

ANDROMEDIN SOJ, Majkl Krajton (1969)

Ovo je njegov prvi roman pod pravim  imenom koji je bio postigao ogroman uspeh i postao model za mnoge tehno-trilere koji su usledili. Njegova tehnika je bila da pronađe nešto u ljidma što će ih uplašiti, pa pogorša njihovo stanje i razvije dalju priču.

KERI, Stiven King (1976)

Podrazumevajući srednjoškolku koja koristi svoje telekinetičke moći koje nedavno otkrila kako bi kaznila nasilnike u razredu, ovo je Kingov prvi od njegovih 50 romana, koji je napisan u neobičnom stilu, uključujući i pisma i novinske artikle, a dalje poseduje neposredan i zastrašujući udarac.

MARATONAC, Vilijam Goldman (1974)

Ovaj roman ima sve: njujorške Jevreje, dijamante, bratsku izdaju lepu devojku, zle Naciste i sadiste stomatologe. Goldman je poznat po svojim scenarijima za film, ali ovaj roman (zategnut i lakonski) pokazuje kako treba napisati triler.

BORNOV IDENTITET, Robert Ladlam (1980)

Kada se ranjeni čovek nađe na obali, jedva živ i bez sećanja, započinje lukava rekonstrukcija prošlosti, a ovo je originalni roman koji je pun zadovoljavajuće intrige.

AJKULA, Piter Benčli (1974)

Kada ogromna ajkula počne da jede ljude širom plaže Long Ajlend, šef policije to shvata veoma lično, ali gradonačelnik želi da zataška i tunastaje epska borba.

NOĆNI SVET, Alan Furst (1996)

Svi njegovi romani su slični: Pariz, 1940. godina,čovek, žena, nemačka vojska,a onaj prvi koji pročitate će vam se najviše i dopasti. On pruža predivne prizore, u stanju je da dočara vreme , mesto i atmosferu sa nekoliko vešto biranih reči.

DA VINČIJEV KOD, Den Braun (2003)

Spoj detektivskog romana, trilera i romana o zaveri – priča objašnjava teorije zavere o legendi o Svetom gralu i ulozi Marije Magdalene u istoriji hrišćanstva.

39 STEPENIKA, Džon Buchan (1915)

Zaplet i junak mogu biti arhetipski, ali postoji mnogo perioda uzbuđenja i atmosefere uzdisanja sa uzdržanom opasnošću.

Na listi najboljih trilera su se našli i sledeći romani:

KROF MONTE KRISTO, Aleksandar Dima (1844)

ZAGONETKA PESKA , Erskin Čajlders (1903)

NESTALA DEVOJKA, Džilijan Flin (2012)

LOS ALAMOS, Džozef Kanon (1997)

VREME ZA UBIJANJE, Džon Grišam (1989)

PARK GORKI, Martin Kruz Smit (1981)

NE NAKON PONOĆI – PET DUGIH PRIČA, Dafne di Morije (1971)

DAN ŠAKALA, Frederik Forsit (1971)

TREĆI ČOVEK I OSTALE PRIČE, Grejam Grin (1949)

A.J.

Izvor: menshealth.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.