fbpx
spot_img

Nakon Data Science smera, novosadski FTN od ove godine uvodi i Računarstvo visokih performansi

Nakon što je prošle godine uveo studijski program Informacioni inženjering (koji pokriva i data science), novosadski Fakultet tehničkih nauka od nastupajuće školske godine postaće bogatiji za novi master program u okviru Računarstva i automatike — Računarstvo visokih performansi (High Performance Computing).

 

FTN

Foto: FTN

Ovaj program je namenjen upoznavanju studenata sa praktičnom primenom arhitektura, algoritama i metoda računarstva visokih performansi u realizaciji složenih naučnih izračunavanja (Scientific Computing).

 

Kako smatraju na FTN-u, i Računarstvo visokih performansi i Informacioni inženjering spadaju u top ponudu u svetu jer to još uvek nisu discipline koje mnogi univerziteti masovno pokrivaju. Zbog toga se novi program našao u Konkursu za školsku 2018/2019. godinu, a kako nam objašnjavaju sa fakulteta njime se proširuje ponuda na jednoj od četiri studijske grupe Računarstva i automatike — Primenjenim računarskim naukama i informatici.

 

Na ovom modulu se realizuje 30 predmeta koje studenti prolaze kroz jedno od pet usmerenja: Elektronsko poslovanje, Softversko inženjerstvo, Inteligentni sistemi, Multimedija i računarske igre i Inženjering informacionih sistema, kojima će Računarstvo visokih performansi biti dodato kao šesto.

 

Usmerenje je nastalo s idejom da se što bolje odgovori narastajućim izazovima visokog obrazovanja u oblasti računarskih nauka, a prof. dr Ivan Luković o njegovom značaju za domaće inženjere i kompanije kaže:

Novouvedenim usmerenjem i studijskim programom, budući inženjeri iz oblasti računarstva dobijaju, po prvi put, mogućnost da se već tokom školovanja osposobe za nastupajuća visokotražena znanja u svetu, a sve više i u Srbiji, iz oblasti nauke o podacima i savremenih računarskih tehnologija koje podržavaju obradu velikih masiva podataka u funkciji rešavanja problema iz domena nauke o podacima.

Time, softverske kompanije mogu očekivati generisanje inženjerskog kadra koji će biti osposobljen da se brže uključi u realne projekte iz oblasti Data Science-a. Na taj način, moguće je skratiti neophodni ciklus učenja i adaptacije novozaposlenih, mladih inženjera u samim kompanijama, tako da oni postanu u kraćem vremenu efektivno upotrebljivi za angažman u visoko složenim projektima.

 

Zainteresovani studenti preko Informatora mogu da se saznaju koji predmeti se slušaju na Računarstvu visokih performansi, koje prof. dr Ivan Luković opisuje sledećim rečima:

Na usmerenju Računarstvo visokih performansi, studenti će, po prvi put, imati mogućnost da kroz šest predmeta detaljno izučavaju paralelne i distribuirane arhitekture, jezike, algoritme i strukture podataka, računarske sisteme visokih performansi, arhitekture sistema velikih skupova podataka, sisteme skladišta podataka i poslovne inteligencije, kao i metode statistike i softverske tehnologije u analizama podataka.

 

 

Program je namenjen kandidatima koji su završili studijske programe osnovnih akademskih studija iz oblasti računarstva, računarskih nauka, informatike ili informacionih sistema. Kao i prethodnih godina, upis na master studije će biti u septembru u skladu sa terminima i uslovima definisanim u Konkursu.

 

Sa FTN-a očekuju da će zainteresovane kompanije stipendiranjem pomoći samofinansirajućim studentima koji žele da se školuju na novom studijskom programu.

Izvor: startit.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.