fbpx
spot_img

Napravite trešnjevaču – domaći liker od trešanja i damsko piće fenomenalnog ukusa

Prvim pristiglim trešnjama ne raduju se samo deca, već i mnoge dame koje rado konzumiraju liker od trešnje. Ovo sladunjavo piće odlično se slaže uz šoljicu kafe i druženje sa prijateljima. Zato vam izdvajamo recepte za najlepši domaći liker od trešnje!

Verzija br. 1

Sastojci: 1500 g trešanja, 700 g šećera, 750 ml belog ruma, štapić vanile.

Priprema: Trešnje najpre dobro oprati ako niste uzeli neprskane i dobro ih osušiti. Odstraniti peteljke i koštice.

Potom uzmite veliku staklenu teglu pa ređajte red trešanja i izgnječite rukom, pa preko sipajte red šećera i tako sve dok se tegla ne napuni. U sredinu stavite malo vanilinog štapića.

Ostavite teglu da stoji na osunčanom mestu najmanje dve nedelje (može biti duže, do 6). Nakon toga iscedite sok kroz gustu gazu i mešajte sa rumom.

Verzija br. 2

Sastojci: 1 kg trešanja, 7,5 dl rakije lozovače, 0,5 kg šećera, vanila po želji.

Priprema: Trešnje oprati i odrezati im peteljke samo do polovine. Staviti ih u veću teglu i preliti ih rakijom, ali ostaviti malo prostora u tegli. Teglu dobro zatvoriti i ostaviti da odmara 3 nedelje, ali NE NA SUNCU.

Nakon 3 nedelje trešnje ocediti, a u rakiju staviti šećer, dobro izmešati da se šećer otopi. Trešnje ponovno rasporediti u teglu i preliti rakijom u kojoj je otopljen šećer, zatvoriti i ostaviti da stoji još 2 meseca. Nakon toga liker procediti kroz gustu gazu i sipati u staklenu flašu.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.