fbpx
spot_img

Nastavnica iz Žitorađe osvojila prestižnu “Microsoft” nagradu

Nastavnica matematike iz Žitorađe Anica Tričković osvojila je drugo mesto na svetskom takmičenju “Microsoft Hack the Classroom” gde je pomoću “Sway” aplikacije prezentovala lekciju o fraktalima, geometrijskom liku koji se može razložiti na manje delove tako da je svaki od njih umanjena kopija celine.

Nastavnica koja matematiku čini zabavnom; foto: privatna arhiva

Anica je osvojila ovu prestižnu nagradu u kategoriji lekcija namenjenih za uzrast učenika starijih od 14 godina.

Nastavnica Osnovne škole “Toplički Heroji” pojašnjava da se radi o takmičenju kojim se nastavnicima širom sveta pruža platforma na kojoj mogu prikazati i podeliti svoje inovativne ideje u kreiranju nastavnih sadržaja da bi učinili svoja predavanja dinamičnijim i pristupačnijim učenicima.

Sve lekcije koje su pobedile na ovom takmičenju nalaze se na početnoj stranici Sway -a na Office   365 platformi za obrazovanje – ističe Anica Tričković.

Kaže da se na takmičenje prijavila sama, a jedan od motiva je bila i želja da pokaže kako “Sway”” može da se koristi čak i za izradu zahtevnijih lekcija iz matematike i da i one mogu da izgledaju zanimljivo i atraktivno – uz dodatak sjajnog vizuelnog sadržaja u vidu fotografija, video materijala, interaktivnih Padleta na kojima učenici mogu da postavljaju svoje odgovore i radove i da ih međusobno komentarišu.

Tričkovićeva podseća da je njen prvi veliki projekat u kome je učestvovala sa svojim učenicima bio “Tepih Sjerpinskog”” u kome je bio cilj da se od nalepnica u školama širom sveta naprave delovi za ogroman fraktal koji je sastavljen u Španiji maja 2016. godine.

 

To je bio projekat katedre za matematiku Univerziteta u španskom gradu Almeriji i predstavlja jedan od najvećih matematičkih projekata na svetu. Učestvovalo je 39 zemalja i preko 40.000 učenika. Srbija je napravila više od osmine svetskog tepiha, a u izradi su učestvavali učenici i nastavnici iz oko 60 osnovnih i srednjih škola iz čitave Srbije – dodaje Anica.

Ističe da će joj prezentacija koja je osvojila nagradu pomoći u vannastavnim aktivnostima sa decom jer se fraktali ne nalaze u planu i programu matematike za osnovnu školu i naglašava da voli projektno orijentisanu nastavu jer u projektima, kako kaže, učenici uče da rešavaju probleme koristeći sve što znaju iz različitih predmeta i vide svrhu onoga što uče.

Autor:Lj. M.

Izvor:Južne vesti

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.