fbpx
spot_img

Nepodmitljive priče

 

SAVETNIK

 

Prvog dana proleća ispred zgrade vlade uz zastrašujuću škripu guma počela su da pristižu skupocena vozila zatamnjenih stakala. Iz njih su izlazili ljudi u takođe skupocenim i tamnim odelima. Hitrim koracima ulazili su u zgradu.

Za pet minuta svi su bili u sobi za sastanke. Kada je i poslednji čovek seo, savetnik predsednika  uze reč:

– Gospodo i kolege da odmah pređemo na stvar. Predsednik je primio žalbe i poziv za pomoć od svih ministara. U tim žalbama se navodi da imaju smetnje u radu i obavljanju svakodnevnih zadataka. Javile su se stvari kojih ranije nije bilo. Gubitak koncentracije, malaksalost, bezvoljnost, čak i lenjost  što je nedopustivo!

Mokrog čela i već prilično zadihan savetnik prošaputa:

– Dalje će nastaviti moj savetnik, ja nemam snage – i skljoka se u fotelju.

Suvonjavi golobradi mladić ustade i poče kao da recituje:

– Nakon opsežne istrage koja je obuhvatila sva ministarstva i sve spoljne saradnike kao i nekoliko poslanika, a uz pomoć dva zaštićena svedoka, utvrđen je uzrok i nađen krivac. U ovom slučaju krivkinja. Moramo paziti na jednakost polova čak i u ovakvim situacijama. Dakle, utvrđeno je da je za sve kriva gospođa Marija, naša kafe kuvarica.

Svi se uskomešaše. Golobradi obrisa čelo i nastavi:

– Uzrok slabog rada ministarstava je loša kafa gospodo. Bez obzira na činjenicu da je Marija rođaka jednog našeg uglednog političara, odlučeno je da se oštro kazni. U stvari, kazna je već sprovedena u delo. Gospođi je umanjena plata ovog meseca za deset posto i privremeno ukinuta stimulacija, a njen savetnik je po kratkom postupku smenjen.

Svi prisutni zaklimaše potvrdno glavama i odahnuše.

– Sastanak je završen gospodo savetnici! – opet se javio glavni savetnik – Obavestite svoje ministre da je problem uspešno rešen, a sada vas molim da pređemo u koktel salu. Čeka nas prekopotrebno osveženje.

Dejan Dimitrijević Mita
Dejan Dimitrijević Mita
Radijski voditelj, pesnik, stočar, rodoljub, komedijaš, pisac, humanista. Dobitnik mnogobrojnih aplauza, osmeha i tapšanja po ramenu. Izdao dve knjige poezije i jednu knjigu satiričnih priča. Dobitnik Vib-ove nagrade.