fbpx
spot_img

Kosančićev Venac najstarija kaldrma u gradu …

„Kosančićev Venac najstarija kaldrma u gradu koja ima osmeh tajanstvene dame“

„Mesto gde vreme još uvek stoji…:“

– Zorica Tijanić – Iz Romana „Četiri portreta sa Kosančićevog Venca“

Jedna od poslednjih sačuvanih ambijentalnih celina u Beogradu. Mesto na kome je još uvek moguće videti limenog petla kako pokazuje pravac vetra sa odžaka. Kraj kog nekoliko puta dnevno grli zvuk zvona Saborne crkve. Mesto poznato po kaldrmi, kafanama, slikarima, fotografima, književnicima, Miki Alasu i boemima. Mesto koje leži na ko zna koliko slojeva arheoloških nalaza?

Ime je dobila po kapiji sagrađenoj u doba Turske okupacije Beograda. Bila je jedna od četiri kroz koje se ulazilo u grad.

1862. godine posle Turskog bombardovanja Beograda obndašnji stanovnici čekićima i polugama srušiše i odneše čuvenu „Varoš kapiju“ sagrađenu od kamena i drvenih greda.Verujem da je nastavila svoj život u zidovima tadašnjih kuća. Verujem da njeni tragovi postoje i danas ali da su vešto sakriveni.

1827. godine tik do kafane Znak Pitanja u Ičkovoj kući Beograd dobija prvu knjižaru koju otvara Gligorije Vozarević koja 1831. postaje i štamparija a knjižara prelazi u kuću na čijem se mestu danas nalazi škola Kralj Petar. Tu u toj malenoj knjižari 15. Februara 1832 godine osnovana je Narodna biblioteka Srbije.

U niši fasade kuće sa brojem 13 do skora se nalazila bista Kosančić Ivana pogleda usmerenog ka Sabornoj crkvi.

Mesto poznato po zgarištu zgrade Narodne Biblioteke Srbije kog je veoma vešto tada nacistička Nemačka bombardovanjem zapalila. I danas stoji da opomene svakog svesnog. Ratna odšteta za spaljene knjige nikada nije isplaćena. Početkom sedamdesetih dvadesetog veka vršeno je prvo arheološko sondiranje terena. Iz dubine spaljenog Beograda izronio je Singidunum, na malom novčiću sa likom Konstantina.Žalosno je što i danas nije završeno ni konzervirano i što stoji izloženo zubu vremena. Prilikom sondiranja nađena je ogromna količina ugljenisanih knjiga koje treba izložiti baš u vitrinama sadašnje biblioteke kako bi bile opomena svakom ko poželi da na taj način uništi jedan narod.

U međuvremenu Kosančićev Venac nastavlja život sa svojim stanovnicima opominjući da narod koji ne sačuva svoju istoriju nije dostojan budućnosti! Prošetajte i istražite kraj. Siguran sam da će te naći svoju stazu i beskrajno uživati u njoj!

Miroslav Lj Ranković
Kosančićev venac
Prethodni tekst
Sledeći tekst
Miroslav Lj. Ranković
Miroslav Lj. Rankovićhttp://iskreno.win/
Slikar, fotograf, pisac, pesnik i… neko ko voli čitavim bićem...