fbpx
spot_img

Nove aktivnosti Fondacije princeze Katarine

BOLNICE U SRBIJI DOBILE MEDICINSKU OPREMU OD PRINCEZE KATARINE I PROJEKTA C.U.R.E.

Beograd, 11. februar 2022. – Značajna humanitarna donacija medicinske opreme još jednom je isporučena bolnicama i zdravstvenim ustanovama u Srbiji, što je rezultat velikog truda dr Daglasa Džeksona, osnivača projekta C.U.R.E. iz Kolorada (Sjedinjene Američke Države) i Fondacije Nj.K.V. Princeze Katarine.

Kontejner sa 70 potpuno novih podesivih bolničkih kreveta marke Strajker sa dušecima i stalcima za infuziju, kao i 1.800 specijalnih bolničkih termometara, ukupne vrednosti preko 640.000 dolara, stigao je u januaru ove godine u Beograd iz Projekta C.U.R.E., a oprema je isporučena bolnicama širom Srbije. Krevete i termometre su dobile ustanove: KBC Bežanijska kosa u Beogradu, Opšte bolnice u Paraćinu, Sremskoj Mitrovici, Prijepolju, Negotinu i Kraljevu. Termometre su primili i: Klinički centar Srbije, Institut za majku i dete Srbije, Univerzitetska dečja klinika Tiršova, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, Specijalna psihijatrijska bolnica Vršac, KBC Zvezdara, KBC Dragiša Mišović – Bolinca za dečiju pulmologiju i TBC, Institut za plućne bolesti Vojvodine, Institut za medicinu rada Srbije, Opšte bolnice Sombor, Smederevo i Novi Pazar i domovi zdravlja u Aranđelovcu, Kragujevcu, Vrnjačkoj Banji, Topoli, Požarevcu, Smederevskoj Palanci i Kikindi.

Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina izražavaju zahvalnost njihovom dragom prijatelju, dr Daglasu Džeksonu, osnivaču, predsedniku i izvršnom direktoru Projekta C.U.R.E. na velikoj pomoći koju kontinuirano pruža zdravstvenim ustanovama i zdravstvenim radnicima u Srbiji. Njihova Visočanstva nikada ne mogu da zaborave i uvek imaju na umu trud i velike napore koje medicinsko osoblje naše zemlje ulaže u borbi protiv pandemije Covid-19 i veruju da je sada vreme da svako učini šta može da podrži naše divne lekare i medicinske sestre.

„Od srca zahvaljujem dr Daglasu Džeksonu na njegovom ogromnom doprinosu Srbiji, u podršci našim dragim lekarima i medicinskim sestrama u bolnicama širom naše zemlje. On nije samo moj veoma dobar prijatelj, on je dobar prijatelj naše zemlje i našeg naroda, a imati tako iskrenog prijatelja je pravi blagoslov i dar od Boga.

Naši lekari i medicinske sestre poseduju vrhunsko znanje, i svi dele veliku strast prema svom plemenitom poslu spasavanja života i pomaganja drugima. Ali, takođe im je potrebna sva podrška koju mogu da dobiju, kako bi svoju misiju obavili na najbolji mogući način. Zato su ovakve donacije veoma važne, jer omogućuju zdravstvenim radnicima da mnogo lakše rade svoj posao, na dobrobit pacijenata. Uvek se sećam kako je dr Džekson, koji je zajedno sa mnom posetio mnoge bolnice u Srbiji, bio impresioniran našim lekarima i medicinskim sestrama i njihovom posvećenošću“, rekla je Nj.K.V. Princeza Katarina.

Dr Milan Parezanović, Pomoćnik direktora za internističku bolnicu Opšte bolnice „Studenica“ Кraljevo, je izjavio: “U ime kolektiva Opšte bolnice „Studenica“ iz Кraljeva želim da prenesem našu iskrenu zahvalnost NJ.К.V. Princezi Кatarini, dr Daglasu Džeksonu i Projektu „Кjur“ na ovoj donaciji koja će nam znatno olakšati rad i omogućiti da još više podignemo standarde brige o našim pacijentima.

Naša bolnica je ustanova u koju se upućuju pacijenti iz celog Raškog okruga, ne samo iz Кraljeva, i naročito u sadašnjoj situaciji, kada su nam zbog pandemije Кovid-19 potrebni dodatni kapaciteti, kreveti i toplomeri koje smo dobili će doprineti da možemo da pružimo neophodnu negu još većem broju pacijenata.“

V.d. direktora Opšte bolnice Sremska Mitrovica Prim. dr Dragan Malobabić izrazio je zahvalnost Fondaciji Princeze Кatarine na donaciji, koja, u vreme pandemije korona virusom mnogo znači, u smislu kvalitetnije brige o obolelim pacijentima, u nadi da će saradnja sa ovom fondacijom biti nastavljena, a istakao je da je poznato je da ona traje duže od 20 godina.

Nj.K.V. Princeza Katarina se zahvaljuje kompanijama: Medipro International d.o.o, A.D. Intereuropa i Remi Ko Line na velikoj i nesebičnoj podršci i pomoći u carinjenju, transportu i skladištenju ove dragocene medicinske pomoći.

 

PRINCEZA KATARINA SRCEM ZA KOSOVO I METOHIJU

Beograd, 07. februar 2022. – Nj.K.V. Princeza Katarina nastavlja da pruža podršku Srbima koji u teškim uslovima žive na Kosovu i Metohiji. Princezina Fondacija u Beogradu, zajedno sa humanitarnom organizacijom Lajflajn u Čikagu, i ove godine je pomogla socijalno-ugroženim srpskim porodicama sa teritorije opštine Kosovska Kamenica i dopremila im preko potrebne pakete humanitarne pomoći.

Za 36 porodica koje ukupno broje 186 članova sa 96-oro dece iz sela Berivojce, Robovac, Ranilug, Glogovce, Gornje Korminjane, Donje Korminjane, Tomance, Pančelo, Veliko Ropotovo, Ručavica, Domorovce, Gornje Močare i Bosce, pomoć je obezbeđena u vidu paketa sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim proizvodima, a za najmlađe su dopremljene igračke, školski rančevi i školski pribor.

Pomoć je stigla i u 2 osnovne škole na Kosovu i Metohiji, koje ukupno imaju 400 učenika. Osnovna škola “Veljko Dugošević” u Ranilugu i osnovna škola “Petar Petrović Njegoš” iz Kusca, dobili su veliku količinu školskog materijala u vidu sveski, knjiga, flomastera, bojica, olovki, društvenih igara i lopti. Školski pribor donirala je akademija “Sveti Sava” iz Ilinoisa, zajedno sa dobrotvorima Lajflajn Čikaga.

„Veoma sam zahvalna svim donatorima velikog srca koji su svojom velikodušnošću podržali rad Lajflajna u Čikagu i moje Fondacije u Beogradu, i pomogli nam da ova donacija stigne do onih kojima je preko potrebna – do Srba koji u nezamislivo teškim uslovima žive na Kosovu i Metohiji. Teško mi je jer znam sa kojim i kolikim teškoćama se Srbi na našem Kosovu svakodnevno bore i uvek me raduje kada možemo da im pomognemo. Zato ne smemo stati.

Apelujem na sve da pomognu našim ljudima da što lakše prebrode teške dane i izazove sa kojima se svakodnevno suočavaju. Moj suprug Prestolonaslednik Aleksandar i ja smo uvek tu da pomažemo koliko god možemo, a Srbi sa Kosova i Metohije su uvek u našim mislima, našem srcu i molitvama“, izjavila je Nj.K.V. Princeza Katarina.

 

PRINCEZA KATARINA OPREMILA DOM ZA DECU U ALEKSINCU

Beograd, 02. februar 2022. – Fondacija Nj.K.V. Princeze Katarine i Humanitarna organizacija Lajflajn iz Čikaga, koja je pod pokroviteljstvom Njenog Kraljevskog Visočanstva, dali su značajnu donaciju Domu za decu i omladinu „Hristina Markišić“ u Aleksincu, namenjenu obezbeđivanju boljih uslova života dece, zahvaljujući velikodušnom doprinosu Pitsburgškog komiteta Lajflajn Čikago.

Ovom domu uručeno je 15 novih kreveta, dušeka, vodootpornih jastuka za dušeke i prekrivača, kao i 30 novih kompleta posteljine i jastuka, što je omogućeno nesebičnom donacijom Pitsburgškog komiteta Humanitarne organizacije Lajflajn Čikago.

„Veoma sam srećna što smo uspešno realizovali još jedan značajan projekat koji ima za cilj da pomogne deci. Iskreno se zahvaljujem Humanitarnoj organizaciji Lajflajn iz Čikaga i njenom Pitsburškom komitetu na prikupljenim sredstvima i na njihovoj spremnosti da uvek podrže najmlađe.

Od ključne je važnosti da učinimo sve što možemo da podržimo našu decu, da im obezbedimo dobre uslove za život i učenje i što lepše detinjstvo. Dajući deci, činimo njihovu budućnost sigurnom, ali i budućnost svih nas“, rekla je Nj.K.V. Princeza Katarina.

„U ime korisnika Ustanove za decu i mlade „Hristina Markišić“ Aleksinac, zahvaljujemo se Fondaciji Nj.K.V. Princeze Katarine, Humanitarnoj organizaciji Lajflajn iz Čikaga, na višegodišnjoj kontinuiranoj podršci, kao i Pitsburškom odboru na ovogodišnjoj donaciji u opremi. Našoj ustanovi je od velikog značaja da se kontinuirano obezbeđuje oprema u cilju podizanja standarda pružanja usluge domskog smeštaja za decu i mlade sa smetnjama u razvoju i dece bez adekvatnog roditeljskog staranja. Posebno bitna je pažnja i podrška koju nesebično pružate godinama našim korisnicima i na tome smo vam neizmerno zahvani.

Hvala za svaki prijatan trenutak i svaki osmeh koji ste podarili našoj deci“, izjavila je g-đa Jasmina Nikolić, direktorka Doma „Hristina Markišić“.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.