fbpx
spot_img

Saopštenje Srpskog PEN centra povodom stanja u srpskim medijima

Srpski PEN centar sa zabrinutošću poziva srpsku javnost da se solidariše s profesionalnim medijima, njihovim novinarima i urednicima, zaposlenima i izdavačima. Slobodnog društva i kritičke i informisane javnosti ne može biti bez slobodnih i profesionalnih medija. Saopštenje upravnog odbora srpskog PEN centra je prenešeno u celosti.
Dramatično gašenje Vranjskih i štrajk glađu njihovog urednika i osnivača Vukašina Obradovića učinili su očiglednim svakome ko hoće da vidi tešku situaciju u kojoj se danas nalaze mediji u Srbiji, ali i njihovi čitaoci, gledaoci i slušaociSrpski PEN centar sa zabrinutošću poziva srpsku javnost da se solidariše s profesionalnim medijima, njihovim novinarima i urednicima, zaposlenima i izdavačima. Slobodnog društva i kritičke i informisane javnosti ne može biti bez slobodnih i profesionalnih medija. Sa svakim ugašenim medijem gasi se po jedno svetlo u Srbiji. 
 
Gotovo svakog dana saznajemo da je neki medij u Srbiji ugašen. Gotovo svakog dana saznajemo da je neka gledana emisija nestala iz TV programa. Gotovo svakog dana saznajemo da neki relevantni autori više neće biti objavljivani u medijima čija je reputacija počivala upravo na toj saradnji. Umesto slobodnog informisanja, koje će biti u znaku različitih izvora i stavova, kao i dijaloga u kome će se predstavljati i uvažavati razlike, javnost je izložena beskrajnim i bespoštednim kampanjama. Spinovi i cenzura uništavaju poslednje tragove informisanosti. Mediji su ugroženi političkom i ekonomskom cenzurom iz koje, kao jedna od najopasnijih posledica, proističe autocenzura. 
 
Pritisci na profesionalne medije i progon novinara predstavljaju suštinsku opasnost za naše društvo. Uporedo sa ubrzanim gašenjem profesionalnih medija, pratimo kako narastaju i bujaju tabloidi i rijaliti formati prevazilazeći sve granice civilizovane komunikacije i elementarne pristojnosti. Javnu scenu formulišu tabloidi ispunjeni aferama. Čitav niz televizija s nacionalnom frekvencijom pretvorio se u platformu za promociju rijalitija i sadržaja opasnih za svako pristojno društvo. Kultura je izrazito marginalizovana u najvećem broju medija, a važne teme savremenog trenutka i našeg društva izgubile su prostor u medijima, čime se onemogućava dijalog o stvarima koje se tiču svih nas. 
 
Televizije vrtoglavom brzinom menjaju uređivački koncept na osnovu koga su stekle nacionalnu frekvenciju kao javno dobro od posebnog značaja, ali se njihove frekvencije ne dovode u pitanje. Na taj način se podstiče njihov besprimerni napad na osnove novinarske profesije, na prirodnu potrebu društva za uravnoteženim informacijama i na civilizacijsku potrebu za ljudskošću, uređenošću i pristojnošću. Srpski PEN centar podseća da je neotuđivo pravo građana na slobodno informisanje i na dostupnost informacija. U demokratskom društvu nema vrednosti zbog kojih ova prava mogu biti uskraćena.

Srpski PEN centar je samostalan i autonoman deo Međunarodnog PEN-a, svetske organizacije pisaca, čije je sedište u Londonu. Međunarodni PEN je nepolitička i nevladina organizacija s visokom kategorijom među članovima UNESCO. Osnovan 1921. godine u Londonu, Međunarodni PEN okuplja pisce iz 91 države sveta, udružene u 144 ravnopravna centra Međunarodnog PEN-a. Srpski PEN centar osnovan je 25. februara 1926. godine. Među osnivačima su bili: Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Jovan Dučić, Vojislav Jovanović Marambo, Veljko Petrović, Rastko Petrović, Isidora Sekulić i mnogi drugi.

ČLANOVI srpskog PEN centra:
Ratko Adamović, David Albahari, Vladimir Arsenijević, Ljubica Arsić, Jovica Aćin, Sava Babić, Vladislav Bajac, Janoš Banjai, Matija Bećković, Laslo Blašković, Gojko Božović, Radoslav Bratić, Laslo Vegel, Ivan Vejvoda, Dragan Velikić, Dušan Veličković, Svetlana Velmar Janković, Mladen Vesković, Milovan Vitezović, Arpad Vicko, Milan Vlajčić, Nikola Vujčić, Alek Vukadinović, Đorđije Vuković, Ivan Gađanski, Aleksandar Gatalica, Milo Gligorijević, Drinka Gojković, Vojin Dimitrijević, Dragan Dragojlović, Boro Drašković, Aleksa Đilas, Gojko Đogo, Mirko Đorđević, Miroslav Egerić, Slobodan Zubanović, Ivan Ivanji, Aleksandar Ilić, Vladeta Janković, Saša Jelenković, Vojislav Karanović, Zvonko Karanović, Dušan Kovačević, Leon Kojen, Svetozar Koljević, Miloš Konstantinović, Vladimir Kopicl, Olga Kostrešević, Velimir Kostov, Vojislav Koštunica, Petru Krdu, Đorđe Krivokapić, Vuk Krnjević, Branko Kukić, Radmila Lazić, Jelena Lengold, Alpar Lošonc, Mirko Magarašević, Ksenija Maricki Gađanski, Predrag Marković, Radovan Beli Marković, Igor Marojevic, Milovan Marčetić, Bratislav Milanović, Goran Milašinović, Milica Mićić Dimovska, Dragoslav Mihailović, Andrej Mitrović, Neda Nikolić Bobić, Ivan Negrišorac, Duško Novaković, Vida Ognjenović, Grozdana Olujić, Vasa Pavković, Predrag Palavestra, Mihajlo Pantić, Teofil Pančić, Zorislav Paunković, Zoran Paunović, Miodrag Pavlović, Radoslav Petković, Vladislava Gordić Petković, Aleksandar Petrov, Goran Petrović, Milutin Petrović, Vladimir Pištalo, Bogdan A. Popović, Radovan Popović, Mileta Prodanović, Predrag Protić, Dušan Puvačić, Adam Puslojić, Borislav Radović, Saša Radojčić, Miodrag Raičević, Biserka Rajčić, Slobodan Rakitić, Ranko Risojević, Ana Ristović, Vesna Roganović, Milisav Savić, Ljubomir Simović, Aleksandar V. Stefanović, Svetlana Stojanović, Darko Tanasković, Gojko Tešić, Milosav Tešić, Slobodan Tišma, Oto Tolnai, Stevan Tontić, Jovan Ćirilov, Gordana Ćirjanić, Dobrica Ćosić, Velimir, Ćurgus Kazimir, Sreten Ugričić, Saša Hadži Tančić, Kornelija Farago, Kosta Čavoški, Vojislav Čolanović, Marija Šimoković, Ljiljana Šop
U inostranstvu:
Milovan Danojlić – Francuska, Zoran Milutinović – Vel. Britanija, Maja Herman Sekulić – SAD, Đorđe Nikolić – SAD, Nikola Moravčević – SAD, Snežana Brajović – Kanada, Snežana Minić – Nemačka, Jovan Nikolić – Nemačka, Slobodanka M. Vladiv-Glover – Australija, Amir Or – Izrael
Izvor:
Marko Radojičić 
Marko Radojičić http://bgedtculture.blogspot.rs/
Rođen u Čačku 1982. godine. Inženjer telekomunikacionog saobraćaja. Ljubitelj i pratilac kulturnih dešavanja. Pokrenuo blog o kulturi, Belgrade Edt Culture, u cilju njene popularizacije. Svojim pisanjem želi da promoviše književnost, pozorište, film, izložbe, muziku i igru. Živi i radi u Beogradu. Član UNS-a i međunarodnog udruženja novinara (International Federation of Journalists)