fbpx

Kraljevski par otvorio izložbu „Vajanje kroz vreme: Evropska skulptura sa Kraljevskog dvora“

Beograd, 12. novembar 2019. – Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina otvorili su izložbu „Vajanje kroz vreme: Evropska skulptura sa Kraljevskog dvora“, koja će biti otvorena do 27. novembra.

Ova izložba predstavlja pokušaj da se po prvi put javnosti približi sama umetnost vajarstva i to stavljanjem najreprezentativnijih skulptura Dvorske kolekcije u nov kontekst pregleda razvoja evropskih stilova u vajarstvu od antike do prve polovine XX veka, zaključno sa radom jugoslovenskog autora Ivana Meštrovića.

Dvorska kolekcija predstavlja ogledalo koje nam baca svetlo na ideale, ideološke principe i ukus kraljevske dinastije Karađorđević, pre svega kralja Aleksandra I Karađorđevića i kraljice Marije Karađorđević, koja se u slobodno vreme bavila vajarstvom. Dragulj ove izložbe predstavlja jedino sačuvano delo Nj.V. Kraljice Marije, bake Prestolonaslednika Aleksandra, statua „Vitez u kontemplaciji“.

U Dvorskoj kolekciji se nalaze kopije Lisipovih skulptura, dela najčuvenijih francuskih vajara: Ogistena Pažua, Kloda Mišela poznatijeg kao Klodiona, Žana Batista Karpoa i Emanuela Fremijea, kao i značajna dela danas još uvek nepoznatih autora koja nam približavaju vreme u kome su nastala.

Autor izložbe je Vidak Orlović.

Izložba “Vajanje kroz vreme: Evropska skulptura sa Kraljevskog dvora” u Belom dvoru biće otvorena za posetioce radnim danima do `27. novembra, u terminima od 11:00 i od 14:00 časova, uz prethodnu najavu kancelariji Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra na telefon 011/306-4000 ili putem e-mejla: kancelarija@dvor.rs.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.