fbpx
spot_img

Vaš stomatolog : Izbeljivanje zuba

Izbeljivanje zuba predstavlja postupak kojim se na zube deluje raznim “izbeljivačima“, kao što su hidrogen-peroksid ili karbamin-peroksid pri čemu se uklanjaju diskoloracije sa površine zuba a sama boja zuba postaje belja.

howtogetridofwhitespotsonteeth.org
howtogetridofwhitespotsonteeth.org

Važno je znati to da na prirodnu boju zuba utiču zubne strukture. Na površini zuba nalazi se gleđ koja je providna. Ispod nje je dentin, supstanca koja je prirodno žućkasta, a lako upija pigmente pa tokom vremena može da promeni boju. Boja dentina je zapravo ta koja određuje boju zuba.

Neki drugi faktori koji utiču na boju zuba su: različiti pigmenti, na pr. iz hrane, zatim preveliki unos fluorida u ranom detinjstvu, neki antibiotici(tetraciklini), kao i pokvareni zubi, stare amalgamske(crne) plombe… Međutim, u ovim slučajevima se problem ne može rešiti procesom izbeljivanja zuba.

Postoje razne tehnike izbeljivanja zuba:

  • Tehnika beljenja zuba u ordinaciji laserom podrazumeva aplikaciju gela za izbeljivanje na zube u ordinaciji pri čemu se koriste izbeljivači visoke koncentracije u strogo kontrolisanim uslovima, sa zaštitom mekih tkiva i aktivacijom gela laserskim zrakom. Procedura je kratkotrajna a efekat se postiže skoro trenutno. U težim slučajevima prebojenosti, ovaj postupak se mora ponoviti da bi dobili željenu nijansu bele boje koja estetski zadovoljava.

 

  • sommersfamilydental.com
    sommersfamilydental.com

    Tehnika kontrolisanog kućnog izbeljivanja je procedura pri kojoj se pacijentu u ordinaciji nakon uzimanja otisaka vilica izrađuju providne “folije“ (tray-evi) za zube, koji služe kao nosači gela za izbeljivanje u kućnim uslovima. Ova procedura je veoma bezbedna i jednostavna jer se koriste gelovi za izbeljivanje slabije koncentracije, koji ne oštećuju meka tkiva. Pacijent nakon kratkotrajne obuke u ordinaciji veoma lako sam izbeljuje svoje zube, noseći aplikacioni tray napunjen gelom tokom noći ili dana dolazeći na povremene kontrole kod stomatologa. Iako je ova tehnika relativno jednostavna i jeftinija od laserskog izbeljivanja, loša strana je u tome što zahteva strpljenje jer rezultati nastupaju postepeno a za vreme izbeljivanja neophodna je potpuna apstinencija od pušenja i konzumiranja prebojenih materija ( kafa, čaj, koka-kola, crno vino itd.). Veoma dobro je koristiti ovu tehniku za održavanje postignutih rezultata izbeljivanja zuba, jer efekti vremenom mogu izbledeti, te je potreban retretman.

Kao neželjne pojave prilkom beljenja zuba treba navesti prolaznu osetljivost zuba na hladnoću koja se javlja kod 50% pacijenata. U tim slučajevima se savetuje pacijentu smanjenje učestalosti nošenja aplikacionog tray-a (umesto svaku – svaku drugu noć), smanjenje koncentracije gela za izbeljivanje i tretiranje zuba preparatima koji smanjuju osetljivost zuba. Ova pojava je uvek PROLAZNOG KARAKTERA i u stomatologiji nije opisan slučaj njenog zadržavanja.

Nakon izbeljivanja i stabilizacije boje zuba ( nakon najmanje dve nedelje) treba zameniti sve vidljive plombe jer njihova boja više ne odgovara boji izbeljenih zuba.

Avitalni zubi tzv. „mrtvi zubi“, su oni kojima je izvađen živac iz kanala korena. Vremenom takvi zubi menjaju boju i postaju primetno tamniji od okolnih „živih“ zuba. Procedura izbeljivanja ovih zuba traje tokom više dana i u najvećem broju slučajeva moguće je povratiti zubu staru boju i stari sjaj.

IZBELJIVANJE ZUBA NE OŠTEĆUJE ZUBNU STRUKTURU!

Ana Bojanić Kecojević
Ana Bojanić Kecojević
Doktor stomatologije, radi u stomatološkoj ordinaciji OŠ " 21.oktobar" u Kragujevcu. Srećna je kada može da pomogne ljudima, što joj u jednom aspektu upravo i omogućava njen životni poziv. “Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti”. (Dušan Radović)
WordPress PopUp Plugin