fbpx
spot_img

Оформљено Удружење грађана „Борчани”

Новооформљено Удружење грађана „Борчани” у варошици Борач основанo је почетком децембра 2018. године у просторијама „Етно села Борач – Врбава” са циљем уређења села и побољшања услуга сеоског туризма општине Кнић. Првом састанку је присуствовало тридесетак мештана и заљубеника овог села у подножју три огромне стене огољеног камена који нас подсећају на далеку прошлост. За председника удружења изабран је вероучитеељ Млађа Новаковић, потпредседник је професор Милан Коцић. Утврђени су начелно циљеви удржења.  Сложно је договорен  први радни задатак за задњи викенд 2018. године:

  • Очисти растиње са старог гробља које је под заштитом државе од 1971. године, а 1983. године категорисано као културно добро од великог значаја, лоцирано у центру варошице.
  1. Други задатак је био усмерен на сеоски пут у подбрђу крша који пролази поред старог и новог гробља и води ка обележеној стази на видиковце Борачког крша”.

„Позвао сам стотинак људи и одазвало се двадесетак Борчана. Али, имали смо појачања из Комоналног предузећа Кнића у радној снази и механизацији. Мада нам је примарни задатак уклањање растиња која су покривале споменике, проширили смо простор за паркирање код новог гробља“, рекао нам је Млађа Новаковић председник Удружења.

Фића, Крцо, Драган Песник, Ђоле, Миро, Мико, Син Раде, Зорица, Коми, Гоца … прихватили су се посла, сходно традицији мушки су узели: тримере, тестере, секире и заратили са ућебаним: врзинама, лозом,, купинама, трњем, ситним растињем али и орахом, дудом . Даме су за раднике на моби спремиле више врста домаће гибанице, војнички пасуљ и гулаш.

Мада су од суграђана за срећан почетак и подршку добрим делима добијали гајбе пива и стаклиће ракије, акцијаши су поклоне сачували за крај дружења. Ова мала опаска добила је коментар који је остао забележен:

„За пола века мог рада по селу никада нас мање није било, али да се није пило, а и оволко урадило”, рекао је Дејан Милошевић Фића – моторна снага  „БОРЧАНА” и ветеран етно туризма у Србији.

Вишком земље изравњао се травњак где су некада пасле овчице на левој страни Борачке реке, код Јеленића воденице.

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.