fbpx
spot_img

ONI SU NAM DARIVALI SLOBODU U SPOMEN NA JUNAKE RUDNIČKO – TAKOVSKOG KRAJA TOKOM VELIKOG RATA SRBIJE (1914-1918) I U ČAST STOGODIŠNjICE RUDNIČKE OFANZIVE

ONI SU NAM DARIVALI SLOBODU

Oficiri 4. bataljona X pešadijskog puka „Takovskog“, I poziva
Oficiri 4. bataljona X pešadijskog puka „Takovskog“, I poziva

     U spomen na junake rudničko-takovskog kraja tokom Velikog rata Srbije od 1914. do 1918. godine i u čast stogodišnjice Rudničke ofanzive, gornjomilanovački Kulturni centar i Muzej rudničko-takovskog kraja, pod pokroviteljsvom opštine Gornji Milanovac, od 27. novembra do 18. decembra. organizuju manifestaciju naziva „Oni su nam darivali slobodu“. Tim povodom, 18.11.2014. je u nekadašnjoj zgradi Okružnog načelstva iz koje je u osvit 3. decembra 1914. godine, tada general Živojin Mišić komandovao početak Rudničke ofanztve, organizovana konferencija za novinare.

Kralj Petar I Karađorđević na položaju „Motike“ (ispod Rudnika) osmatra borbu Treće srpske armije
Kralj Petar I Karađorđević na položaju „Motike“ (ispod Rudnika) osmatra borbu Treće srpske armije

Kao državotvoran i nadasve slobodarski prostor, rudničko-takovski kraj je zahvaljujući hrabrosti i žrtvovanju svog stanovništva, dao nemerljiv doprinos u vojnim uspesima Srbije tokom dva Balkanska i posebno Prvog svetskog rata. „Više od 10.000 ovdašnjih sudeonika, tih sudbonosnih događaja, od kojih je bezmalo pola ostavilo kosti diljem Srbije, Balkanskog poluostrva, Male Azije i Severne Afrike, zaslužuju da im se oda počast i još jednom izrazi zahvalnost za sve ono što su učinili, ne bi li, mi današnji u slobodi živeli“, rekao je Aleksandar Marušić, kustos-istoričar.

Vojnik Stanimir Vasić iz Gornjeg Milanovca, Živeo u Rajićevoj ulici. Nakon povratka iz rata preminuo 1919. godine
Vojnik Stanimir Vasić iz Gornjeg Milanovca,
Živeo u Rajićevoj ulici. Nakon povratka iz rata preminuo 1919. godine

     U spomen na junake Velikog rata, ali i u čast stogodišnjice Rudničke ofanzive, koja je za posledicu imala oslobađanje tadašnje severozapadne Srbije, naša je obaveza, pre svih, da obeležimo ovaj značajan jubilej, istakli su između ostalog Milisav Mirković, predsednik opštine Gornji Milanovac i Jadranka Dostanić, predsednik Skupštine opštine.

General Spasoje Tešić (1879-1963)
General Spasoje Tešić (1879-1963)

Obeležavanje jubileja započeće monodramom teatra „Balkan novi pokret“ iz Beograda „… Milunka ispovest o životu, od prve puške do prve metle“ u interpretaciji Vesne Stanković i režiji Petra Stanojlovića. Uslediće predavanja Aleksandra Marušića, Radivoja Bojovića i Mirka Drmanca, koncert kvarteta „Sensartika“ i muzičko-scenski nastup KUD-a „Šumadija, promocije knjiga i spomenara Miloša Timotijevića i Saše Savovića („Ravna Gora“), Antonija Dimitrijevića („Veliki rat u Srbiji“) i magistra Grozdane Komadinić („Junaci Velikog rata““). Programe će upotpuniti izložba Zdravka Vučinića „Između trube i tišine: ratni slikari 1912-1918“, kao i projekcije dokumentarnih i igranih filmova Jugoslovenske kinoteke iz ciklusa „Srbi u Velikom ratu“, istakli su Dragan Arsić, direktor Kulturnog centra i Miloš Nikolić, direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Zastava X pešadijskog puka „Takovskog“ Fotografija je nastala neposredno pred započinjanja ofanzive za konačno oslobođenje Srbije u jesen 1918. godine
Zastava X pešadijskog puka „Takovskog“
Fotografija je nastala neposredno pred započinjanja ofanzive za konačno oslobođenje Srbije u jesen 1918. godine
Učesnici rata 1912-1918, snimljeni 1920. godine Krsta Solujić iz Beršića, narodni poslanik, sedi u sredini Stoje (s leva na desno): Krstini sinovci Dragiša i Radenko, sinovi Radojko i Gojko, gardista Nikodin Todorović, njegov sinovac Dobrivoje i sin Milojko Sede (s leva na desno): Poručnik Drinjaković iz Takova, pomenuti Krsta Solujić i Dragomir Karaulić, kafedžija iz Gornjeg Milanovca
Učesnici rata 1912-1918, snimljeni 1920. godine
Krsta Solujić iz Beršića, narodni poslanik, sedi u sredini
Stoje (s leva na desno): Krstini sinovci Dragiša i Radenko, sinovi Radojko i Gojko, gardista Nikodin Todorović, njegov sinovac Dobrivoje i sin Milojko
Sede (s leva na desno): Poručnik Drinjaković iz Takova, pomenuti Krsta Solujić i Dragomir Karaulić, kafedžija iz Gornjeg Milanovca

„Poseban pečat manifestacije“, kako je istakla Jadranka Dostanić, predsednik Skupštine opštine Gornji Milanovac „biće prprojekcija igrano-dokumentarnog filma „Junaci 1914.“ video-produkcijske kuće nedeljnika „Vreme“ iz Beograda“. Film će premijerno biti prikazan početkom decembra na RTS-u, a potom će svoju premijeru imati i u Gornjem Milanovcu..

Konferencija za novinare bila je prilika da se predstavi grafički znak manifestacije koji je uradio Antonije Dimitrijević, grafički dizajner.

Idejno rešenje znaka i bedža manifestacije
Idejno rešenje znaka i bedža manifestacije, Antonije Dimitrijević

 

Realizaciju manifestacije pomogli su Društvo za negovanje tradicija Oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, podružnica Gornji Milanovac, KUD „Šumadija“ i Gimnazija „Takovski ustanak“. Programi će biti organizovani Modernoj galeriji Kulturnog centra, Galeriji Muzeja rudničko–takovskog kraja, Svečanoj sali Gimnazije „Takovski ustanak“ i Domu kulture u Boljkovcima.

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Ana Mutavdžić
Ana Mutavdžić
Završila sam književnost, a slikam. Predajem deci, a celog života učim. Ne volim vožnju, a celog života putujem. Stalno se dvoumim, ali uvek znam šta hoću.