fbpx
spot_img

OŠ „21. oktobar“ iz Kragujevca na Puškinovom festivalu u Moskvi

OŠ „21. oktobar“ dobila je poziv od škole prijatelja  A. S. Puškin iz Moskve da ove godine uzme učešće na njihovom tradicionalnom festivalu  „Puškinovo proleće“. Put Moskve krenulo je  četiri učenika koji su odabrani prema glumačkim i vokalnim sposobnostima i koji su bili domaćini učenicma iz Moskve u oktobru mesecu, tri nastavnika i direktor škole.
Učenici i nastavnici izveli su Puškinovu poemu „Cigani“. Nastup je bio propraćen sa oduševljenjem prisutnih učesnika i gledalaca koji su uživali u poznatoj muzici, u scenskom nastupu i glumačkim sposobnostima učenika. Škola i učesnici dobili su zahvalnice za učešće na festivalu, a učenice Daca Marković i Anastasija Milojević dobile su posebne diplome za glumački i pevački nastup.
Direktor škole predstavio je prisutnima OŠ „21. oktobar“ na ruskom jeziku i izrazio zadovoljstvo što smo učesnici festivala.
Učešće na ovom festivalu, koji ima međunarodni karakter, bilo je veoma veliko i značajno iskustvo i za učenike i za nastavnike u pogledu upoznavanja sa drugim zemljama i njihovim kulturama; scena i kostimi učesnika bili su raznovrsni i raskošni; učesnici su dramatizovali Puškonova dela „Bajka o ribaru i ribici“, „Don Žuan“, „Pikova dama“… na autentičan i vrlo originalan način vredan pažnje.
Sutradan, održan je okrugli sto za nastavnike kada smo prezentovali našu školu. Pored Srbije, nastupali su i učenici iz Litvanije i iz nekoliko gradova iz različitih delova Rusije.
Naš boravak u Moskvi bio je veoma prijatan, prihvaćen s radošću i uvažavanjem. Pored druženja i predstavljanja, obišli smo Puškinov muzej, Crveni trg, crkvu Svetog Spasa, Puškinovu biblioteku i crkvu u kojoj je Puškin kršten. Za sve učesnike bila je organizovana ekskurzija autobusom kada smo išli u panoramsko razgledanje grada, a posetili smo i predstavu koji su izveli apsolventi fakulteta glume iz Moskve. Posetili smo Ambasadu Srbije u Rusiji kada nas je veoma srdačno primio ambasadorov savetnik. Obišli smo zgradu ambasade, govorili o našem nastupu i razlozima posete Moskvi, razgovarali o načinu života u Rusiji.
    Marija Đorđević
      nastavnik srpskog jezika
Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović voli svakoga dana da nauči nešto novo. Svaki dan za nju predstavlja novi izazov. U izazovima vidi mogućnost da bude bolja.