fbpx
spot_img

Osvrt na izložbu Formiranje identiteta

 

Marija Jevtić

Rođena 25. marta 1990. godine u Ljuboviji. Završila srednju umetničku školu u Užicu. Diplomirala na Akademiji likovne umetnosti u Novom Sadu2013. godine. Član organizacije NPC (Nova poenta kulture) koja radi na oslikavanju murala. Učestvovala na likovnoj koloniji Deloblatski pesak 2013. godine.
e-mail: mrjjevtic833@gmail.com

                                                          Grupne izložbe:

''Razlaganje'', 50x70, kombinovana tehnika

2009. Ljubovija, Manifestacija Drinska regata

2011,2012,2013,2014. Novi Sad, Studentski kulturni centar, Razlike

2012. Novi Sad, Studentski grad, Kampus fest

2012. Novi Sad, Muzej Vojvodine, Mat i sjajno

2012. Novi Sad, Ledena dvorana Spensa

2013. Novi Sad, Art-kafe Kosmosapijens

2013. Novi Sad, Francuski kulturni centar, Noć muzeja 2013.

2013. Novi Sad, Galerija Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Diplomska izložba studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu

2013. Zrenjanin, Gradska galerija, Po-zivanje srpskih i svetskih vampira

Marija Jevtić u svojim slikama objedinjenim u ovoj zbirci radova istražuje interakciju, suprotstavljenost i međuzavisnost individue i okruženja, čoveka i prirode, svetog i profanog.

Svedene forme, naglašene linije, namenski ograničeni spektar upotrebljenih boja, kao i poigravanje elementima kolaža, murala, grafita, ali i pravoslavne ikonografije – sve su to izražajna sredstva kojima umetnica nastoji da približi posmatraču svoju viziju opozicija kojima se bavi i njihovog odnosa.
Posebnu dimenziju radovima daje sporadično korišćenje brezove kore, peska i drugih neobrađenih prirodnih materijala kao podloge, što doprinosi potenciranju onog čistog, nepatvorenog, izvornog, od čega se čovek sada i ovde više nego jasno otuđio.
Marija Jevtić nema pretenzije da propagira bilo koji konkretan svetonazor, ali nesumnjivo oseća potrebu da svojim na mahove dramatičnim a u svakom slučaju nesvakidašnjim asocijativnim prizorima, plošnim likovima i specifičnim kombinacijama forme i kolorita navede publiku na preispitivanje vladajućih estetskih i ideoloških obrazaca.

Ana Jovanović

Galerija Mostovi Balkana
Galerija Mostovi Balkana
Gradska galerija „Mostovi Balkana“ osnovana je u okviru Spomen-parka „Kragujevački oktobar“ 2005. godine, zahvaljujući podršci USAID, američke nevladine organizacije ACDI/VOCA, kao i Uprave grada Kragujevca. Programska koncepcija Galerije orijentisana je prevashodno ka tome da predstavi savremenu likovnu umetnost i najaktuelnija dešavanja, kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj umetničkoj sceni.