fbpx
spot_img

Otvoreni 23. „Dani Zagrađa“

Preksinoć je i zvanično počelo Sutomorsko kulturno ljeto. Tradicionalna ljetnja manifestacija kulture „Dani Zagrađa“, koja se ove godine održava 23. put, otvorena je revijom pjesnika iz Srbije, Rusije, Kanade i Crne Gore.

 

U programu priređenom na platou Vile „Ćetković“ u sutomorskom turističkom naselju Zagrađe, nastupili su srpski pjesnici koji žive i rade u Kanadi -Ranko Radović i Danijela Mrdak, beogradski stvaraoci Neđo Ćićo Stojanović, Svetlana Todorović i Slavica Sesum, te pjesnici iz Podgorice Slavka Klikovac, Ilija Vuković, Anika Vuletić, Natalija Novaković i Milojka Jovović , kao i barske poete – Svetozar Đurišić, Labud N. Lončar, Željana Popović, Rajko Joličić, Srđan Leković, Mladen Babović, Žarko Marović, Nataša Lečić, Milo Vučinić i Vasilije  Janković.

Pjesme poznatih autora recitovala su i djeca: Milica Labudović, Magdalena Kanja, Đorđe Labudović.

Svjetlana Pronjina, student  Pravoslavnog univerziteta iz Moskve govorila je pjesme  na ruskom jeziku. Ilja Čislov, profesor na Akademiji slovenske kulture u Moskvi, prevodilac i predsjednik Društva rusko-srpskog prijateljstva  govorio je na otvaranju “Dana Zagrađa” o svom prevodu na ruski jezik „Luče mikrokozme“  Petra Drugog Petrovića Njegoša. Navodeći da je to prvi prevod jednog od najpoznatijih ostvarenja sa ovih prostora, Čislov je naglasio veliku zaslugu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i pjesnika Ranka Radovića u tom njegovom poduhvatu.

 

Prvo veče na ovogodišnjim „Danima Zagrađa“ otvorio je narodni guslar Ljubo Milić, a učesnike programa i publiku pozdravio je i Veselin Ćetković, glavni organizator ove svetkovine koja se ove godine organizuje u saradnji sa Međunarodnim udruženjem književnih stvaralaca „Nekazano“ iz Bara.

Milenko –  Miško Jovanović

 

 

 

 

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.