fbpx
spot_img

Šangaj: Šta neizostavno posetiti ako ste prvi put u ovom gradu?

Polovinom devetnaestog veka, prvenstveno zahvaljujući trgovini opijumom, Šangaj je bio meta zapadnjačkog sveta, koji u njemu vidi izvor brze zarade i koji, ujedno, za domaće stanovništvo postaje leglo prostitucije, razvrata, kocke i opojnih supstanci. U vreme Drugog svetskog rata, zapadnjaci koji su generacijama živeli i bogatili se u Šangaju, vraćaju se na Zapad i grad počinje samostalno da se razvija. Pobedom Revolucije 1949. postao je deo Narodne Republike Kine. Današnji Šangaj ima status nezavisne kineske „pokrajine“. Grad, u koji su nekada bogati Britanci, Francuzi i Amerikanci dolazili da bi iz prikrajka posmatrali jedno od najvećih ”propadanja“ u istoriji čovečanstva i danas predstavlja sintezu Istoka i Zapada. „Moderan Njujork“ i „Pariz Istoka” samo su neki od naziva po kojima je ovaj kineski gigant danas poznat.

Stacioniran uz samu obalu Pacifika, (značenje imena je „grad na moru“), Šangaj je razvijen na ušću reke Huangpu u Jangcekjang. Gradsko jezgro podeljeno je na Puxi (Pu-ši), zapadnu stranu Huangpua (ujedno i centar grada) i Pudong (istočni deo i središte poslovnog sveta). Energija, dinamika i atmosfera kojom odiše Šangaj danas, teško da ima pandan bilo gde drugo u svetu…

Šta neizostavno posetiti? 8 Najvećih šangajskih atrakcija

1. Ulica Nanjing (Nanđing)
Oduvek sam se smejala olinjalim frazama poput „vrvi kao u košnici“ ali zaista ne mogu da se setim drugog pojma koji adekvatnije opisuje Nanjing.

Ulica Nanjing, Šangaj
Ulica Nanjing

Glavna ulica Šangaja, proteže su u pravcu istok-zapad, u dužini od približno 5,5km. Počevši od Bunda, čuvenog keja na obali Huangpua, nastavlja preko Trga naroda, sve do distrikta poznatog pod nazivom Jing’an. Nanjing je samo delimično pešačka zona u kojoj se bez milosti mešaju poslovne zgrade sa hotelima, a Kinezi i turisti iz čitavog sveta pustoše radnje poznatih svetskih brendova: Dior, Vuitton, Gucci… Začudo, iako u Šangaju ulični prodavci prodaju hranu doslovno na svakom koraku, glavna gradska ulica je iz nekog razloga pošteđena. Zato, ako ste željni čuvenih kineskih specijaliteta, uputite se u neki od restorana kojima ovaj deo grada obiluje. Za one koji više vole proverene brendove, tu su McDonald’s ili KFC, odnosno Starbucks koji je, verovatno, najzastupljeniji „inostrani“ kafić u Šangaju. Kada su cene u pitanju, ne očekujte da ovaj grad ima dušu. Šoljicu kafe ćete u centru platiti između 6 i 7 evra, a ručak… zavisi za šta se opredelite. Naravno, što dalje idete ka periferiji i cene su pristupačnije, ali svejedno ne zaboravite da se nalazite u najskupljem gradu Kine.

(Do Nanjinga se stiže metro linijom br. 2)

2. Bund
Kada sam se prvi put našla na Bundu nisam znala na koju stranu prvo da pogledam. A onda sam dugo ćutala… Jedno je sigurno: atmosferu Bunda je nemoguće dočarati…

Bund, Šangaj
Bund

Takozvani Bund (kej, nasip) je popularno gradsko šetalište na zapadnoj strani grada, neposredno uz reku Huangpu. Ako se nalazite u centru, najlakše mu je pristupiti iz glavne ulice – Nanjinga. Bund obiluje istorijskim građevinama u kojima rame uz rame stoje: art deko, renesansa, barok i gotika u kombinaciji sa prepoznatljivim kineskim dekoracijama na fasadama, obiljem boja i svetlećim reklamama. Od „Junion“ palate u kojoj je danas tržni centar, preko sedišta Carine, do hotela Mir (nekada najpoznatijeg u čitavom svetu), nižu se arhitektonska čuda sve do memorijalnog spomenika posvećenog narodnim herojima. Jedna od najupečatljivijih građevina Bunda svakako je sedište nekadašnje Honkonško-šangajske razvojne banke, koja je decenijama ponosno nosila epitet „najlepše građevine od Sueckog kanala do Beringovog moreuza“.

Bund: sve neophodne informacije

I dok se preko Huangpua bezbrižno prevoze turisti u lokalnim brodićima za razgledanje, sa druge strane reke se kočoperno uzdižu neke od najviših građevina sveta, čuvenog šangajskog Lujiazuija.

Lujiazui, Šangaj
Lujiazui

3. Lujiazui
U Pudongu, na istočnoj obali Huangpua, smestila se najprepoznatljivija panorama grada – Lujiazui. Takozvani kineski Wall street je finansijski distrikt Šangaja sa više stotina multinacionalnih kompanija i mnoštvom domaćih i inostranih banaka. Zaštitni znak Šangaja, tzv. Biser Orijenta (Oriental Pearl Tower) dominira prostorom. „Perla“ kako je nazivaju u žargonu, je funkcionalni TV toranj, sa nekoliko visinskih platformi za razgledanje i fotografisanje. Najviša platforma nalazi se na 350m visine, ali je mnogima najzanimljivija druga, znatno niža (263m), sa podom u celosti sačinjenim od stakla. Toranj sadrži i pokretni, rotirajući restoran kao i Muzej šangajske istorije u prizemlju.

Perla, TV toranj, Šangaj
Perla, TV toranj

Od ostalih građevina na ovom prostoru neizostavno je spomenuti Šangajski toranj (632m), koji je, posle Burdž Kalife (Dubai) najviša građevina na svetu. Zatim, Jin Mao kulu (Đin Mao) i Šangajski svetski finansijski centar prepoznatljiv po nestvarnoj silueti u obliku otvarača za flaše. Sve pomenute građevine poseduju platforme za opservaciju, a generalno se koriste kao raznovrsni poslovni prostori, pa čak i ustupaju pojedine spratove poznatim hotelima.

(Lujiazuiju je najlakše pristupiti metroom – linija 2, stanica Lujiazui)

Lujiazui: sve potrebne informacije

4. Trg naroda
Trg naroda je jedno od mesta u Šangaju na kome smo se šalili da moramo da se držimo za ruke da se ne bismo međusobno izgubili u sveopštem metežu. Interna šala… međutim… 🙂

Trg naroda je gradski trg u samom srcu Šangaja, koji se nastavlja na ulicu Nanjing i ispod koga se nalazi najprometnija metro stanica na svetu. Izgrađen je na mestu na kome su se godinama održavale konjičke trke, dok era komunizma nije donela zabranu klađenja. Na severnoj strani, na trg se nadovezuje istoimeni park, u prošlosti čuven po studentskim protestima. Jedno od najpoznatijih okupljanja odigralo se 1989. godine u znak solidarnosti sa čuvenim protestima na Tiananmenu, u Pekingu. Znamenite građevine Parka naroda su: Šangajski muzej, Veliko pozorište, bivši Šangajski konjički klub i Šangajski hol urbanog planiranja.

Trg naroda, Šangaj
Trg naroda

(Ispod Trga naroda prolaze metro linije 1,2 i 8)

Trga naroda: informacije i forum

5. Yuyuan bašta (Yu bašta)
Yuyuan – bašta sreće i radosti, nastala je u 16. veku tokom dinastije Ming. Kompleks je izgrađen po nalogu kineskog zvaničnika Pan Yunduana, a u čast njegovog oca ministra Pan Ena. U želji da svom ocu obezbedi spokojnu starost, Yunduan je na površini od 20.000 kvadratnih metara stvorio jedinstven primer kineske baštenske arhitekture. Yuyuan se sastoji od šest celina međusobno odvojenih prepoznatljivim zidovima-paravanima koji su dekorisani zmajevima. Park obiluje bonsai drvećem, jezercima sa japanskim šaranima i paviljonima sa tipičnim kineskim „izvijenim” krovovima. Centralno mesto u bašti zauzima ogromna, porozna stena od nefrita. Prema legendi komad je bio namenjen Carskoj palati u Pekingu, ali je usled potonuća broda koji ga je prevozio spašen i zauvek smešten u Yu baštu.

Neposredno uz vrt nalazi se jedna od najpoznatijih čajdžinica u Šangaju tzv. Huxinting.

Yuyuan bašta, Šangaj
Yuyuan bašta
Prilaz do Yuyuan bašte, Šangaj
Prilaz do Yuyuan bašte

(Do Yu bašte najlakše je stići metroom – Linija 10, stanica Yuyuan Garden)

Yuyuan bašta: korisne informacije

6. Francuska koncesija
Zahvaljujući burnoj istoriji u kojoj je Zapad imao presudan uticaj na razvoj grada, u Šangaju se i danas osećaju kolonijalna prošlost i evropski duh, prvenstveno u četvrti poznatoj kao Francuska koncesija. Godine 1849. Šangaj je ustupio deo teritorije francuskom konzulu (površina zapadno od Bunda i južno od Nanjing ulice). Konzulat započinje izgradnju raskošnih zapadnjačkih vila i gotovo tokom celog 20. veka Francuska koncesija ostaje luksuzna stambena četvrt grada i jedan od glavnih centara katolicizma Kine. I pored kasnijih obnova i izmena ovaj distrikt i dalje neguje nekadašnji izgled. U mirnim ulicama sa drvoredima nižu se vile u prepoznatljivom crveno-braonkastom tonu, barovi, noćni klubovi i prodavnice antikvarne robe. U istom distriktu nalaze se i među turistima popularni Tianzifang i Xintiandi (Šintjandi). Živopisne, uske uličice Tianzifanga prepune su prodavnica suvenira i kafića dok moderniji Xintiandi lokalima i ugostiteljskim objektima više podseća na četvrti evropskih gradova.

Francuska koncesija: korisne informacije

Xintiandi, Šangaj
Xintiandi
Xintiandi, fontana, Šangaj
Xintiandi, fontana

7. Šangajski muzej
Šangajski muzej jedan je od prvih modernih muzeja Kine. Nalazi se u Parku naroda u koji je 1996. godine prebačen sa stare lokacije u Nanjingu. Poseduje jednu od najvrednijih zbirki kineske umetnosti, a stalnu postavku čine: kaligrafija, kovanice, nameštaj i predmeti od bronze, keramike i žada.

Šangajski muzej: zvaničan sajt

Šangajski muzej, Šangaj
Šangajski muzej

8. Jing’an hram (Đingan)
Na samom početku Nanjing ulice, u Jing’an distriktu nalazi se jedan od najvećih Šangajskih hramova. Takozvani Hram mira i spokojstva podignut je još u 3. veku naše ere na periferiji grada. Tokom dinastije Sung, u 13. veku, prebačen je na lokaciju na kojoj se i danas nalazi. Tokom Kulturne revolucije služio je kao fabrika plastike, da bi mu krajem 20. veka bila vraćena prvobitna namena. Jedan od kurioziteta vezanih za Jing’an hram je činjenica da su, i pored toga što je u pitanju građevina religiozne namene, u prizemlje hrama smešteni butici i razni drugi prodajni objekti.

Jing'an hram, Šangaj
Jing’an hram

(Ispod hrama prolaze metro linije 2 i 7)

Jing’an hram: neophodne informacije

Ovo su samo neke od vodećih atrakcija Šangaja. O ostalim zanimljivostima biće govora u drugim tekstovima…

Tekst i foto: Katarina Hadži-Minić

Katarina Hadži-Minić
Katarina Hadži-Minićhttps://www.katarinahadzi-minic.com/
Rođena sam 1979. godine u Beogradu i diplomirani sam istoričar umetnosti. Od kada se sećam, čvrsto verujem da ću da upoznam svet i kada god mogu, tražim načine da to i ostvarim. Za nas, istoričare umetnosti, važi ustaljeno verovanje da su nas na fakultetu naučili šta je „lepo“. Ono što je izvesno, jeste da znamo gde treba otići i šta vredi posetiti. Jedno je kada najveće svetske znamenitosti proučavate iz knjiga, a potpuno suprotna stvar kada imate priliku da ih vidite uživo, sopstvenim očima. Zbog toga putujem, prenosim utiske, prepričavam…U poslednje vreme sve češće i pišem. Ne želim i ne dozvoljavam sebi da, sve viđeno, zaboravim. Nastaviću kada god budem mogla jer to je, zaista, jedino što u životu istinski želim.