fbpx
spot_img

Ova dečija imena su bila najpopularnija u 2021: Jedno nikada ne izlazi iz „mode“

Još su stari Latini imali izreku – ime je čovekova sudbina, pa je poruka ove mudrosti da bi se kod izbora imena trebalo, ipak, voditi i njegovom simbolikom.

Ova godina je na izmaku i ona je kao u svemu i u davanju imena deci imala svoje trendove.  Kada krštavaju svoje tek rođene mališane, većina roditelja se vodi time da li im ime lepo zvuči ili da li se slaže uz prezime, a manje je onih koji obraćaju pažnju na simboliku imena koju će dete nositi celog života.

Još su stari Latini imali izreku – ime je čovekova sudbina, pa je poruka ove mudrosti da bi se možda kod izbora imena trebalo, ipak, voditi i njegovoj simbolikom.

Sedamdesetih godina prošlog veka najpopularnija imena za devojčice bila su Marija, Jelena, Katarina, Dragana i Danijela, dok su dečake krštavali sa Zoran, Goran, Dejan i Dragan.

Osamdesete i devedesete su donele novu modu pa su najpopularnija imena bila: Ivana, Aleksandra, Jelena i Miloš, Aleksandar, Ivan.

Početak trećeg milenijuma doneo je novi trend u krštavanju novorođenčadi, pa su tako kćerke najčešće imenovane sa: Mina, Nađa, Anđela, Sofija i Sara, a sinovi sa: Luka, Stefan i Lazar.

Ono što je postalo moderno, posebno u drugoj i na početku treće decenije 21. veka jeste da su sve češća internacionalna i kratka imena za decu.

Foto: sathyatripodi/pixabay.com

Tako su se ove 2021. koja je izmaku kao top imena za devojčice izdvoijila: Mia, Lara i Hana, ali i Sofija. 

Donosimo vam i značenje najmodernijih i onih imena koja su u trendu, a opstala su kroz generacije.

Mia

Najpopularnije ime Mia potiče od italijanske reči „mia“ što znači „moja“, a isto znači i grčka reč „mea“, a za koju se smatra da je osnova za grčko poreklo pomenutog vlastitog imena.

Savremena istraživanja su ukazala da se ime Mia može protumačiti i kao  „jedinstvena“; odnosno „posebna osoba“.

Lara 

Značenje imena Lara je dvojako, pa ako se uzme u obzir da potiče od grčke reči „laros“ tačnije od latinskog „laurus“, može da znači  „ona koja štiti“, a tumači se i kao „slatkiš, šećerlema“.

Kada se sa druge strane uzme u obzir starorimsko značenje reči „lar“ ili latinsko značenje reči „laurus“, Lara se može „protumačiti“ i kao „pobednica“ ili kao „junakinja koja štiti slabe“.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.