fbpx
spot_img

BBC snima film u Sremskoj Mitrovici o skrivenom gradu – Sirmijumu

Ova velika britanska televizijska kuća je doputovala u Sremsku Mitrovicu jer želi da snimi film o gradu ispod grada- Sirmijumu, jednom od najvećih gradova za vreme Rimskog carstva i jedne od četiri prestonice za vreme perioda tretrarhije.

Sirmijum

Pre Rimljana ovaj grad su naseljavali Kelti i Iliri sve dok ih Rimljani nisu pokorili. U svetu je, međutim, jako malo poznato da se ostaci drevnog i velikog prestoničkog grada tadašnjeg ogromnog Rimskog carstva nalaze tačno ispod živog grada-Sremske Mitrovice.

O tome koliko je Sirmijum značajn govori činjenica da je od 18 rimskih imperatira koji su rođeni na teritoriji Srbije njih 5 je rođeno upravo u ovom gradu. Neki delovi drevnog grada kao što je carska palata su iskopani ali velika većina je još uvek ispod grada.

Sirmijum

Dr Biljana Lučić je ugostila ekipu televizije koja želi da ispriča priču o ovom skrivenom gradu na Balkanu. Arheologija u Srbiji je dosta godina bila u izolaciji, ali sada je pravo vreme da se ispiča cela priča. Srpski arheolozi koriste 3D  rekonstrukciju kako bi posetioci mogli digitalno da istražuju carsku prestonicu.

Izvor: nationalgeographic.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.