fbpx
spot_img

Planeta stripa – makedonske stranice (1)

www.sitel.com.mk/otvoren-12megjunaroden-salon
www.sitel.com.mk/otvoren-12megjunaroden-salon

            Strip u ne možemo baš pratiti kao pojavu koja je kompaktno i kontinuirano vršila neki kulturni i estetski uticaj na

www.modestycomics.com/library/
www.modestycomics. com/library/

                               ovim prostorima i ovom tržištu, ali svakako i sa tog područja imamo dosta zapaženih autora. Malo ćemo približiti situaciju savremenom

čitaocu ako, ovako nasumično, podsetimo npr. na crtača Aleksandra Sotirovskog (v. portret), jednog od autora stripa „Kapetan Nitrat“, nedavno objavljenog i u „Politikinom Zabavniku“, a možemo (bez ikakve podozrive namere) po nešto nagađati i o poreklu Vladimira Stankovskog („Đuđa i Muđa“, popularni „Animalci“…), Zorana Panevskog… Uz to, jedan od značajnih stripovskih festivala na Balkanu je i onaj u Velesu (Salon na strip -Veles; v. gornju sliku).

www.makstrip.com.mk/web/
www.makstrip.com.mk/web/

          Ako se malo osvrnemo unazad, razume se da su razna jezička i politička ograničenja, u zemlji koja je dugo bila poprište raznih borbi za uticaj i pokoravanje (u šta se sad nećemo upuštati), usloviljavala su i odmeravala razvoj i proboj tamošnjeg stvaralaštva. Naravno, u nekoj ranijoj fazi razvoj tamošnjeg stripa i dostupnost domaćih i stranih je vezan za kretanja u okviru nekadašnje zajedničke države (pomenimo da su postojali neki lokalni projekti, barem u vidu zidnih novina idr., skopskih starijih gimnazijalaca pred II svetski rat, a kao idejno vođeni ilustrator i karikaturista u nekoj ranoj posleratnoj fazi pominje se i svestrani Slavko Janevski – autor stripa „Eden bunker padna“, u listu „Pioner“, pompezno najavljen kao strip u nastavcima!) Neki autori (S. Temkov, M. Topuz, Lj. Filipov…) su se uključili u rad u okviru popularnog izdanja jugoslovenskog stripa „Nikad Robom“, sa temama uglavnom iz srednjovekovne istorije i iz NOB-a. S kraja prošlog veka smo već krenuli nekim različitim tokovima…

www.makedonskosonce.com/broevi/2001/
www.makedonskosonce.com/broevi/2001/

(karikatura Darka Markovića)

        Za one koji su voljni malo detaljnije istražuju,ponudićemo nekoliko korisnih linkova, a mi ćemo u narednim prilozima nastojati da dočaramo lik i delo nekolicine autora. Najpre evo linka za vrlo iscrpan pregled razvoja stripa, koji je priredio Tomislav Osmanli:

http://makedonija.rastko.net/cms/files/books/4c293dcfd205f

Zatim imamo:

http://www.makstrip.com.mk/web/tag/macedonia-comics/ i npr.

http://igorcomics.blogspot.com/2014/11/strip-kvadrat-published-material-so-far_3.html

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.