fbpx
spot_img

Počinje međunarodni pozorišni festival Joakiminterfest

Međunarodni pozorišni festival Joakiminterfest, na kojem će do 14. oktobra biti izvedeno sedam predstava iz regiona, počinje danas u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu.

Tema ovogodišnjeg Joakiminterfesta je “Rat u nama i oko nas”.

pozoriste joakim vujicU konkurenciji za nagrade su predstave “Revizor” u koprodukciji Kazališta iz Virovitice i Narodnog pozorišta iz Tuzle, “Trpele” Beogradskog dramskog pozorišta, “Nora” Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, “Nosorog” Narodnog pozorišta iz Kikinde i “Susret” Slovenskog narodnog gledališča iz Nove Gorice.

Za nagrade konkurišu i “Naš razred” Teatra za deca i mladinci iz Skoplja i “Majstor” u izvođenju Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

Festivalske predstave trebalo bi da odgonetnu moguće uzroke, prate razvoj i sagledaju neke oblike fatalnog rata.

Na Joakiminterfestu biće dodeljene Joakimove nagrade za najbolju predstavu, režiju, glumu, vizuelnost predstave i specijalna nagrada.

O nagradama će odlučivati žiri koji čine Zlatko Paković, Marko Sosić i Isidora Rajković.

Poslednjeg dana festivala, 14. oktobra, igraće se predstava u čast nagrađenih “Kabare Nušić”, Pozorišta iz Timočke Krajine “Zoran Radmilović” iz Zaječara.

 

Bojana Pudar
Bojana Pudar
Bojana Pudar veruje da "osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. Ako nekada sretneš osobu koja više nema osmeh, budi velikodušan, pokloni joj svoj. Niko ne oseća takvu potrebu za osmehom, kao oni koji ne mogu da ga poklone drugima".