fbpx
spot_img

Na današnji dan: 3. decembar

Sat
foto: wallpapermania. eu

1694. U Engleskoj je usvojen zakon prema kojem će se novi parlament birati svake treće godine.

1800. Rođen je slovenački pesnik France Prešern,naj istaknutija ličnost slovenačke književnosti 19. veka („Sonetni venac“).

1883. Rođen je austrijski kompozitor Anton Vebern jedan od najznačajnijih predstavnika Bečke atonalne škole i ekspresionizma u muzici. Za vreme nacizma njegova dela su bila zabranjena, a pedesetih godina 20. veka postao je uzor generaciji kompozitora koji su u njegovoj muzici nalazili ishodište za punktualizam i elektronsku muziku.

1910. U Parizu je prvi put prikazana neonska lampa koju je pronašao francuski fizičar Žorž Klod.

1923. Rođena je grčka operska pevačica Marija Kalas jedan od najvećih soprana u istoriji opere. Karijeru je započela 1947. i s velikim uspehom je pevala na najvećim svetskim operskim scenama uloge dramskog, lirskog i koloraturnog karaktera.

1930. Rođen je francuski režiser Žan-Lik Godar najznačajniji predstavnik francuskog „Novog talasa“ koji je filmovima „Do poslednjeg daha“ (1959) i „Prezir“ (1963) napravio revoluciju u filmskoj istoriji.

1967. Južnoafrički hirug dr Kristijan Barnard izvršio je u bolnici „Grote Šur“ u Kejptaunu prvi put u istoriji medicine transplantaciju srca. Pacijent je bio Luis Vaškanski.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.