fbpx
spot_img

Podsticaj: Skinite maske ravnodušnosti

BIĆEŠ VOLJEN ONOG DANA KADA BUDEŠ MOGAO DA POKAŽEŠ SVOJE SLABOSTI A DA NE IH NEKO DRUGI NE ISKORISTI DA UVEĆA SVOJU SNAGU.

                                                                                   Čezare Paveze
Milena MilikićČuvaj se! Ne pokazuj osećanja! Ne otkivaj se! Ne pričaj o sebi!
Poznate rečenice, zar ne?
Naučili su nas da živimo po pravilima, da ne verujemo u čuda života i nikako da ne verujemo ljudima, te stoga da pazimo šta i kako govorimo.
I onda, kada pogledate unazad tačna je samo poznata izreka da se ne kajete da ono što ste uradili, već uglavnom za ono za šta niste imali hrabrosti da pokušate da uradite.
Ono hrabri, koji su se nekad otkrili i pokazali bez maske, bili su izigrani, smejali su im se i rešili su da više nikad nikom se ne pokažu u pravom svetlu.
Kao da je to pravilo, život nas izazove da maske skinemo baš pred ljudima koji nisi zaslužili naše prisustvo ni pod maskama a kamoli bez njih, ostajemo poraženi sa još većom zebnjom u grudima i rešenosti da nikad više tu ,,grešku,, nećemo ponoviti.
I zamislite koliko takvih pod maskama šeta ovim svetom…
 E sad zamislite da svi skinu maske koliko bi istih bilo… Potpuno ranjivih, osećajnih, željnih ljubavi. Jeste li ikada razmišljali da i druga osoba, koja vam deluje hladno i nedodirljivo istu masku nosi, i da kada se pogase svetla ona ostaje u svoja četiri zida sa istim osećajem promašenosti kao i vi.
Da li ste ikada pomislili da se iza svake grube reči krije užasna bol osobe koja je izgovara?
Jer promašenost je kretati se životom pazeći na svaki korak, vodeći računa o svakoj rečenici, izjavi i pogledu. Kontolisati sve što dolazi do vas i što od vas odlazi.
Onda se javlja aptajia i asocijalnost. Jer niste dovoljno sebe dali nigde. Zar to nije promašenost?
Onda se javlja mržnja prema sreći. Verovanje u glupost da ljubav ne postoji.
Usudi se da se prepustiš samo jednom danu. Posle tog jednog, nećeš se nikad više usuditi nijedan da kontolišeš!
 
Pokušajte jedno jutro da uradite sve što gledate na filmovima… Ko vam je rekao da vaš život ne može biti filmski, bar u tim svakodnevnim scenama. Probudite se srećni samo zbog tog što ste se probudili. Zaista je zabrinjavajuće koliko ne dajemo vaznost samoj radosti života i mogućnosti da svako jutro ustanemo iz kreveta.
Skuvajte sebi kafu ili čaj, i pustite omiljenu muziku. Priuštite sebi tretman tog jutra kakav biste želeli da vam priušti bilo ko na ovom svetu.
A onda se osmehnite prvoj osobi koju sretnete. Verujte mi, osmeh je najbolji lek za sve. Nahranite ptice, putujte do posla drugim putem.
Kada vidite da možete sve to, tako lako idite korak dalje. Skinite maske pred prijateljima i emotivnim partnerom. Za promenu pokažite svoje slabosti i ljubav. Recite im iskreno sve što vam leži na duši a što prećutkujete i nosite u sebi kao tajnu koja vas izjeda. I gle, mnogi od vas rešiće sukobe, nesuglasice i napetost.
Tamo gde ima ljubavi, sve je moguće.
 
Verujte mi na reč, sredićete svaki odnos koji budete želeli da sredite samo ako skinete maske koje nosite, i potpuno otvoreno kažete sve što vam je na duši.
A ako ne naiđete na razumevanje, ne vraćajte te ružne maske koje ste nosili, već sačekajte da vas život nagradi osobom vrednom vaše iskrenosti. Jer ko zna, možda tek treba da budete voljeni, dok se to ne desi, volite sebe jer to je osnov svake ljubavi.
Vaša Milena
Milena Milikić
Milena Milikić
Rođena je 1987. godine. Poeziju čita i piše od osnovne škole. Recitator. Iza sebe ima objavljenu zbirku poezije pod nazivom ,,Povratak ljubavi” . Priprema svoj prvi roman.