fbpx
spot_img

Savet: Kora od lubenice može da se koristi za sok

Onaj spoljašnji deo kore, koji je tamnozelene boje, nije jestiv, ali onih nekoliko santimetara između tanke kore i crvenog mesa su i te kako dobri za jelo. U ovom zeleno-belom delu se nalazo puno citrulina, aminokiseline koja je bitna za pravilno funkcionisanje krvnih sudova. Pored toga, ovaj deo lubenice je osvežavajuće kiselkast i, u kombinaciji sa još nekim namirnicama, pravi odličan sok.

foto: kurir-info
foto: kurir-info

 Pomoći ljuštilice za krompir skinite tamnozelenu koru, a svetlu deo stavite u blender, zajedno sa malo limunovog soka i dosta crvenog mesa lubenice. Pomešajte sve zajedno, i dobićete osvežavajući i zdravi sok, koji će se dopasni celoj porodici.

 Druga opcija je da koru iseckate tanko, i da je kuvate u šerpi sa debelim dnom sa nekoliko kašika šećera i malo putera. Kuvajte dok šećer ne postane svetlobraon, a onda to poslužite preko sladoleda od vanile.

Bojana Pudar
Bojana Pudar
Bojana Pudar veruje da "osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. Ako nekada sretneš osobu koja više nema osmeh, budi velikodušan, pokloni joj svoj. Niko ne oseća takvu potrebu za osmehom, kao oni koji ne mogu da ga poklone drugima".