fbpx
spot_img

Ponovo otvoren Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini

Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini ponovo je otvoren za stručnu javnost, a uskoro će biti i za posetioce. Rekonstrukcija više od devet decenija starog zdanja i dogradnja modernog aneksa, trajali su skoro tri godine, a radove je finansiralo Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Muzej naive ponovo je u punom sjaju. Jedinstvena i po mnogo čemu specifična ustanova kulture koja čuva i izlaže više od tri hiljade dela domaćih i stranih naivnih i marginalnih umetnika potpuno je rekonstruisana.

Pošto je reč o građevini iz 1929. godine koja je pod strogim stepenom zaštite, obnova zdanja trajala je dugo i temeljno i koštala je mnogo – 340 miliona dinara.

Stari muzej imao je manjak izložbenog prostora i skroman depo za čuvanje slika i skulptura tako da je dograđen moderan stakleni aneks otvoren ka gradskom parku.

„Mislim da je ispalo zaista sjajno, s obzirom na to da je to jedan kapitalni projekat Republike Srbije, Ministarstva kulture, koji se malo, da kažem, odužio u građevinskom smislu, a nije ni lak zadatak. S jedne strane, u pitanju je rekonstrukcija zaštićenog kulturnog dobra – starog objekta Muzeja, a onda posebno dogradnja aneksa“, rekla je Ivana Bašićević Antić, v. d. direktora Muzeja.

Izložbeni prostor sada je znatno uvećan, a otvorena je i nova reprezentativna postavka slika i skulptura najznačajnijih domaćih i stranih umetnika.

Dela internacionalnih majstora koja su decenijama čuvana u oskudnim uslovima ponovo su izložena, a sve to ispisuje novu stranicu u radu Muzeja.

„Bio sam u dosta muzeja, sličnih, sa sličnom tematikom, u Njujorku, Parizu i Tokiju. Ovo je stvarno impresivno, bez dileme je na nivou nekih od tih institucija. Inače, obožavam marginalnu umetnost, koja se sada može nazvati savremenom“, kaže Mileta Poštić, predsednik Upravnog odbora Muzeja.

Rekonstrukcija Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini bila je neophodna jer je zub vremena ugrozio rad te institucije i bezbednost vrednih eksponata, a urađena je u najteže pandemijsko vreme.

Maja Gojković: Jedinstvena i specifična ustanova 

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je Muzej i poručila da su sada konačno stvoreni adekvatni uslovi za čuvanje i izlaganje vredne zbirke od preko tri hiljade dela.

Gojkovićeva je istakla da je Muzej po mnogo čemu jedinstvena i specifična ustanova i da ta jedinstvenost ne leži samo u činjenici da je posvećen naivnoj umetnosti, koja je svoju afirmaciju doživela tek u 20. veku, za razliku od većine drugih umetničkih oblasti, već da mu je posebnost i u tome što se njegov najveći i centralni izlagački prostor nalazi u Jagodini, izvan, uslovno rečeno, velikih kulturnih centara.

„Namerno kažem – uslovno, imajući u vidu da je u svetu kulture i umetnosti podela na velike i male sredine pogrešna. U kulturi se veličina meri originalnošću, snagom izraza i krativnošću, ne prostim brojevima. Tamo gde kultura pripada svima, ona to mesto i čini velikim“, podvukla je ministarka Gojković.

„Uspešna realizacija izuzetno važnog projekta rekonstrukcije i dogradnje Muzeja naivne i marginalne umetnosti jedan je od najboljih dokaza odgovorne i strateški promišljene kulturne politike koju vodi naša država. Ona se prepoznaje i u nikada većem budžetu za kulturu, kao i u velikom broju obnovljenih i izgrađenih ustanova i institucija“, naglasila je i dodala da se ogleda i u procesu decentralizacije kulturnog života i ravnomerne dostupnosti kulturnih sadržaja svim građanima, ali i u donošenju niza sistemskih zakona iz oblasti kulture.

Izvor: rts.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.