fbpx
spot_img

Proleće je stiglo, uskoro i prelazak na letnje računanje vremena

Proleće ove godine počinje 20. marta, tačno u 16.33 časova.

Proleće će trajati do 21. juna u 17.40, tačno 92 dana – dan manje od leta. Prvog dana proleća dan i noć traju po 12 sati i jednaki su, pa se taj dan zove dan prolećne ravnodnevice. S obzirom na to da proleće počinje danas, mnogima može da bude čudno što su u školama učili da proleće počinju 21. marta.  Zbog čega se promenio datum dolaska proleća?

Nismo učili pogrešno. Sve do 2011. godine, proleće je počinjalo 21. marta. A, ove godine, barem za stanovnike na severnoj Zemljinoj polulopti, proleće će početi – 20. marta – zbog čega?

„Još od 2011. godine proleće počinje 20. marta, dok su se do tada smenjivali 20. i 21. mart. Tako će biti sve do 2048. godine kada će se početak proleća smenjivati između 19. i 20. marta. Tek 2102. godine, proleće će se ponovo vratiti na 20. i 21. mart“, rekao je prethodno Branko Simonović iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“, pa dodao da postoje meteorološki i astronomski način određivanja godišnjeg doba.

„Meteorološkim načinom je godina podeljena na četiri dela, kako bi se vodile statistike i kako bi postojala ravnomerna raspodela po godišnjim dobima“, objašnjava Simonović za BBC na srpskom jeziku.

Tako je po meteorološkom kriterijumu proleće počelo 1. marta, a trajaće sve do 31. maja. Kako ističe Simonović, meterološki način određivanja se „ne zasniva na nekom jasnom prirodnom kriterijumu, već je to veštački određeno“. Međutim, precizniji način određivanja datuma početka mnogima omiljenog godišnjeg doba svakako je astronomski.

„Astronomski gledano, dolazak godišnjih doba može da se posmatra i sa trajanjem obdanice, odnosno sa zbivanjima nad horizontom“, kaže Simović.

Kada astronomi kažu da je „došlo proleće“, podrazumevaju da je Sunce prešlo sa južne na severnu poluloptu.

„Tada Sunce izlazi na istočnoj, a zalazi na zapadnoj strani horizonta i obdanica i noć traju podjednako, zato se taj dan i zove dan prolećne ravnodnevnice“, kaže Simonović. Prolećna ravnodnevnica 2022. godine je 20. marta, što je ujedno i prvi dan proleća.

Narednog vikenda očekuje nas i početak letnjeg računanja vremena. Naime, u noći između subote i nedelje, 27. marta 2022, počinje letnje računanje vremena kada se kazaljke na sati pomeraju jedan čas unapred – sa 2 na 3 časa što za one koji tog dana moraju rano na posao znači da spavaju jedan sat kraće.

Izvor: mondo.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.