fbpx
spot_img

Posetite izložbu slika i koncertina knjiga na jagnjećem pergamentu Leposave Milošević Sibinović

LEPOSAVA MILOŠEVIĆ SIBINOVIĆ LEPA

_dsc9003

Rođena je u Čačku 8. oktobra 1950. Diplomirala je na vajarskom odseku Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu 1974. Na istoj pohađala postiplomske studije 1974-77. Stipendista je vlade Meksika (međunarodna kulturna saradnja Meksika i Jugoslavije) 1977-78. Magistrirala je na vajarskom odseku Nacionalne škole likovnih umetnosti (A cademia San Carlos) 1980. u Gradu Meksiku. Član je ULUPUDS-a od 1975. i ULUS-a od 1976. Živela je i profesionalno se bavila umetnošću u Meksiku 1977- 1982. godine. Od 1983. živi i radi u Beogradu u statusu samostalnog istaknutog umetnika. Od 2011. je nosilac Nagrade za izuzetan doprinos nacionalnoj kulturi Republike Srbije. Izlagala je na oko 9o samostalnih izložbi i autorskih projekata u Beogradu, Parizu, Gradu Meksiku, i drugim meksičkim gradovima Akapulku (Acapulco), Guanahuatu (Guanajuato), San Huanu (San Juan,Puerto Rico), Buenosairesu (Buenos Aires, Argentina), Sarajevu (Bosna i Hercegovina), Banja Luci (Republika Srpska), Plovdivu i Slivenu (Bugarska), Montevideu (Urugvaj) i drugim. Izlagala na oko 500 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dela joj se nalaze u brojnim galerijama i muzejima (Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Narodni muzej u Beogradu, Muzej moderne umetnosti Grada Meksika, Kolekcija Banameks). Dobitnik je 38 nagrada i priznanja za umetničku aktivnost. Bavi se skulpturom, slikarstvom , autorskim projektima i različitim vidovima predstavljanja umetnosti u zemlji i svetu . Zahvaljujući uspešnim autorskim projektima u kojima povezuje najrazličitije zemlje, kulture, tradicije i savremene izraze njen međunarodni projekat „ Pergament Srbija“ izložen u Palati UNESKO U Parizu 2010. godine.

Jasmina Tutorov, muzejski savetnik,likovni kritičar AICA:
Na izvesnim delima, slikama na pergamentu ili knjigama koncertinama, umetnica predstavlja svet celine mikro i makro kosmosa, čoveka, zemlje i neba. Pri tom koristi podjednako izmaštane, nadrealne oblike i simbolične forme. Sve je na kompoziciji krajnje jednostavno, geometrijski stilizovano, a nekad su u život celine spojeni geometrijski i organski oblik sabirajući u sebi snagu i nežnost. Ove zasanjane vizije nose energije arhetipskog. One su otvorene dubinama duha. Teme su različite: ponekad umetnica oseti potrebu da se posvećeno spusti u sebe, u svoju intimu, pa slika svoje roditelje. Ponekad je inspirisana tragedijom rata kao u koncertina knjizi „Pisma čuvarkuća muževima na ratištu” pa se iznenadno pojavi kao tema nacionalni brend Srbije „Molitva za Požegaču”…

Galerija Mostovi Balkana
Galerija Mostovi Balkana
Gradska galerija „Mostovi Balkana“ osnovana je u okviru Spomen-parka „Kragujevački oktobar“ 2005. godine, zahvaljujući podršci USAID, američke nevladine organizacije ACDI/VOCA, kao i Uprave grada Kragujevca. Programska koncepcija Galerije orijentisana je prevashodno ka tome da predstavi savremenu likovnu umetnost i najaktuelnija dešavanja, kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj umetničkoj sceni.