fbpx
spot_img

Promocija knjige pesama i priča za decu „Suncokretaljka“

U OŠ „Miroslav Antić“ – Palić, održana je promocija knjige pesama i priča za decu „Suncokretaljka“.

SUNCOKRETALJKA JE OŽIVELA

Evo tri godine planiramo našu knjigu i ona je tu, možda ne baš onako u luksuznom izdanju kako smo je zamišljali, prepunu naših crteža, ali tu su naše pesme i priče, kao i pesme naših drugova iz OŠ ”Milan Vukotić“- Golubovci iz Podgorice, Crne Gore te pesnika koji su odlučili da nas podrže, a neke smo i lično upoznali za ove četiri godine, kao goste u OŠ „Miroslav Antić“- Palić. Ponosni smo što naša škola nosi ime ovako poznatog pesnika i što nas je podržala u izradi ove knjige, simboličnog naziva „Suncokretaljka“.
Sve oko nas se kreće ili pokreće zahvaljujući Suncu, a i mi rastetmo, menjamo se i evo ostavljamo tragove ispisane stihovima, pričama, jer završavamo IV razred i idemo za korak dalje, a i ja učiteljica, pisaću neke nove pesme u kojima će biti neka druga imena.
Zahvaljujemo se Mlađanu Ranđeloviću koji nam je obećao pomoći prilikom štampanja knjige u „Galaksiji“ iz Niša, kao i Zoranu Stevanoviću koji nas je iznenadio sladoledom i čokoladom pa i podržao u ovom neobičnom stihovanju, ali najviše roditeljima koji su nas bodrili i pomogli nam da ne odustanemo.
„Suncokretaljka“ je živa, a mi smo tu, spremni za neke nove početke.

A onda, kad sve prođe
i cvet života dođe,
sećanje moje tada se budi,
a u njemu sve meni dragi ljudi.
Otac, majka, brat, bake i deke
i još mile osobe neke.
Učiteljica moja, drugi roditelj,
u đačkoj klupi prijatelj.
Sve naše bezbrižne dane,
ona je utkala u svoje sećanje.
Kapljice njenog truda
i nauk za sutra,
pratiće nas kroz život
i osvetljavati sva naša jutra.
Zato Vam hvala učiteljice draga
za sva dobra, jedino nama znana.

Hvala našoj baki Dragici Petrov, koja je napisala ovu pesmu za sve nas.

IV2 i učiteljica Dijana Uherek Stevanović

IMG_0355

СУНЦОКРЕТАЉКА нова књига за ново дивљење
(Приређивач: Дијана Ухерек Стевановић, издањe Удружења балканских уметника, 2015.)

Ево нас, драги пријатељи, у новом дому код Дијане Ухерек Стевановић, или: ево нас са новом књигом у рукама ове врсне поетесе.
Дијана је приређивач ове дивне књиге, професор, учитељица, пријатељ свих нас и други родитељ својим ученицима. Ова њена најновија књига коју је покло-нила/даровала свима који у својој души носе стих и лепоту нема намеру да фаворизује њу или било кога другога, него да истакне/забележи лепоту и склад речи, поруке песмама да живот може и треба бити лепши и интересантнији од овог данашњег за који имамо доста ружних речи. Она те ружне речи и мисли занемарује и у нову књигу улаже своју љубав према писању, према људима и посебно према деци, својим ученицима којима је на посебан начин друга мајка.
Радост ове нове књиге дели са својим ученицима и пријатељима у намери да то буде, а јесте већ, извесни споменик/памтило на своје ученике са којима већ четири године дели и радост и бриге.
Овој књизи, мислим, и није потребна нека посебна рецензија. Аутори песама/прилога су већ познати ствараоци који су и досадашњим својим радом изазивали наше дивљење. Из тог разлога, кажем, да су песме, прилози ових аутора већ извесна рецензија и гаранција вредност и пепоте, а стихови и приче њених ученика су само исказано задовољство да је било лепо бити у њиховом друштву све ове године. Њихов садржај и начин изражавања потврђује да су то, ипак, деца – десетогодишњаци, да смо то ми само некада, да је то наша душа, постојање и трајање.
Уз све најлепше речи које бих могао и требао рећи о овој књизи, рећи ћу само своја размишљања о наслову књиге. Мислим да се ради о изврсној метафори којом се назива једна природна појава: окретање цвета сунцокрета према Сунцу као извору светлостии живота. Ова књига на известан начин јесте поље засејано сунцокретом где све песме у њој (њени цветови јасно) траже своје место под Сунцем, место за живот и за трајање.
Нека читање записа у овој књизи буду на радост и задовољство читалаца.

07.06.2015. Градо/Италија
Симо Б. Голубовић, песник

IMG_0305

„SUNCOKRETALJKA“ U ERI GIGANTSKIH EKRANA I KOMPJUTERA

U eri kad su zidovi u kućama gigantski ekrani, kad je kompjuter glavna, svakodnevna tema, ozari me ova zbika ,“ Suncokretaljka“.
Izvinjavam se renomiranim književnicima i pesnicima iz svih zemalja koji su se pridružili svojim stihovima u ovoj zbirci, ali sreća da još uvek postoje deca koja razgovaraju, pišu, druže se i maštaju s lepom rečju, ozarila me je.
S osmehom na licu zamišljam ove talentovane mališane kako za tridesetak godina uzmaju ovu divnu zbirku u ruke i podsećaju se svog detinjstva ili početka svoje pesničke karijere.
Deca su lepota sveta u svim godišnjim dobima, a samo detinjstvo je pravo vreme da se uspostavi odnos prema ostalim živim bićima i stvarima.
Kroz celu zbirku, pevajući o leptirima, lavovima, žirafama bez vrata, vanzemaljcima i zmajevima, ali i ljubavi i želji, prisutan je blagi humor koji osmehom ozaruje lice. Maštovitost pesama je na visokom nivou, lako shvatljive, bliske iskustvu čitaoca. Ima u ovim pesmama i kratkim pričama i žala za rastankom sa voljenom učiteljicom, raznih doživljaja i turnira, kao i žala za nebom domovine, ali ton vedrine dominira. Vrcav je svet saznanja i odrastanja, maštanja, obrta u igri likova i njihovih namera.
Još jedna fascinacija je bila kad sam došla do haiku poezije koju pišu ovi mladi, moram reći, pesnici.
Na kraju, u ovoj zbirci koja jeste međunarodna, dobro i pravda pobeđuju, a saopštava da pakost i mržnja, sujeta, nadmenost, oholost i slavoljublje – uvek je osobina niža od blagorodnosti i ljubavi.
Književnicima i pesnicima u ime sve dece hvala, jer „nevine su duše čiste“, a mladim pesnicima čestitke i nek’ nastave s lepim stihovima i pričama.

Vladanka Cvetković, književnica

IMG_0290

„SUNCOKRETALJKA“ IZRONILA KAO DRAGULJ

Poštovani čitaoci,
knjiga „Suncokretaljka“ je primjer kako osnovci, ruku pod ruku sa piscima iz regiona, uz pomoć učiteljice Dijane Uherek Stevanović, svoje misli pretaču u stihove i priče. Naravno, ideja je postojala od ranije, rasla je, sve dok se nijesu stekli uslovi da izroni kao dragulj u obliku knjige. Udio koji je Dijana dala u ovom, ne malom projektu, tek će da se vidi, a oni koji rade sa djecom znaju što znači dati djetetu mogućnost da u okviru korica jedne knjige budu zajedno sa poznatim imenima, stvaraoca za djecu.
Imali smo priliku da se sretnemo sa stvaralaštvom učenika četvrtog razreda, Osnovne škole „Miroslav Antić“ i na Prvom međunarodnom književnom festivalu održanom na Plavnici, obali Skadarskog jezera, koji su sa svojim vršnjacima iz Osnovne škole „Milan Vukotić“ iz Golubovaca, Crna Gora, imali svoje predstavljanje kao književni stvaraoci. I evo, ponovo smo zajedno!
Teme koje su uvijek aktuelne, sport, godišnja doba, leptiri, cvijeće i mnoge druge, su prožete kroz stihove, sa duhovitim elementima. Nije ni bajkovitost izostala koja je temelj mašte i misaonog procesa kod djece i stvaralačka vodilja odraslima.
Izdavač, Udruženje balkanskih umetnika, bogatiji je za još jedan naslov koji ima utemeljenu vrijednost, samim tim što su stihove otpočeli i završili učenici starosne dobi od deset do jedanaest godina iz Srbije i Crne Gore, a zastupljenost pisaca za djecu je i iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Italije i Crne Gore. Mislim da će ova knjiga imati odjek kako u sredini u kojoj je nastala, tako i u sredinama u kojima bude njena prisutnost.
Hvala Dijana što nam je priredila radost rađanja ove divne knjige.

Slavka Klikovac, predsjednica UU „Vizija“ – Golubovci, Crna Gora

IMG_0303IMG_0332

Sunce u sjaju Suncokretaljke

Kada se rađa sunce u sjaju tisuću boja onda se zrake sunca razliju sve do mora. Tek tada zatreperi dječje srce kroz igru i maštu u iskrenom osmijehu srca trčeći kroz procvijetalu baštu. I tako se splete vjenčić sazdan od smijeha i snova kroz riječi nas djeca zovu u ovu knjigu novu. Zavirimo u zbirku velikih dječjih snova jer ona se čita u dahu. Tu se riječi kao pčele roje i veselu Suncokretaljku kroje…

Književnik Valerio Orlić

IMG_0338IMG_0343

Ja, Dijana Uherek Stevanović, učiteljica, predsednica Udruženja balkanskih umetnika i poverenik Delegacije Srbije koju je imenovao Silvano Cavaliere Bortolazzi kandidat za Nobelovu književnu nagradu, osnivač neprofitne organizaje „SCUOLA DI POESIA – SCHOOL OF POETRY – SCUOLA INTERNAZIONALE DI POESIA – UNIONE MONDIALE DEI POETI – WORLD UNION OF POETS – U.M.P.“ u saglasnosti sa autorima i izdavačem izjavljujem da je knjiga podržana od navedenih organizacija.

UDRUŽENjE BALKANSKIH UMETNIKA
UDRUŽENjE BALKANSKIH UMETNIKAhttp://ubu.mojsajt.rs/
Nevladino i neprofitno udruženje, osnovano na neodređeno vreme, radi ostvarivanja ciljeva u oblasti savremenog kulturnog stvaralaštva i to kroz književnost, slikarstvo, fotografiju, muzički i scenski angažman, sa posebnim osvrtom na afirmaciju mladih u cilju održivosti i unapređenju postojećeg i kreiranju novog kulturnog života društvenih zajednica na Balkanu.