fbpx
spot_img

Praktični saveti: 8 načina da zadržite toplotu u vašem domu! Jeftino i bez dodatnog grejanja!

Ponekad vam se čini da koliko god grejali svoj dom, bilo to centralno grejanje, TA peći, kotao ili neko drugo rešenje, ne uspevate da zadržite toplotu.

Najverovatnije je sve u redu sa vašim grejnim sistemom, tako da krivca najčešće treba da potražite u neadekvatnim i/ili često otvaranim vratima i prozorima. Naravno, nije preterano praktično šetati kućom zamotani u ćebe poput eskima, niti udarati po kućnom budžetu alternativnim i dodatnim grejanjem. Zato treba potražiti druga rešenja…

1.  Zaptivanje prozora i vrata je najbrža i najjeftinija opcija za rešavanje problema uludog trošenja toplote kroz proreze na prozorima i vratima. Gumena traka duga 6 metara košta nešto više od 300 dinara. Ako želite malo efikasnije rešenje, metod je isti, kupite silikonsku traku (devet metara je oko 1200 dinara). Ako imate stare prozore, prvo dobro skinite svu nečistoću da bi silikon mogao dobro da drži.

Pročitajte i  Poruka mlade Bosanke svim muškarcima postala je hit na društvenim mrežama: „Živim na selu, pravim sir i nemam tonu pudera, ni silikone“

2. Ukoliko nemate vremena za neko dugoročnije rešenje, a hladno vam je, poslužiće i ćebe pod vratima ili prozorom. Toplota će i dalje odlaziti sa strane i pri vrhu, ali bolje išta nego ništa.

3. Ovaj jednostavan trik osvojio je ceo Internet, a reč je o jeftinoj i praktičnoj izolaciji prozora koja obezbeđuje minimalnu solarnu energiju. Poprskajte staklo vodom, pa na njega stavite foliju sa vazdušnim mehurićima, ali je namestite tako da mehurići budu uz staklo, a glatka strana folije spolja. Potrebno je da polako pređete rukom preko folije, a mnogi koji su ovaj trik probali ističu kako folija tako može da stoji dugo. Na ovaj način vaši prozori će biti dodatno izolovani, pa će se toplota duže zadržati vašem domu. Kada vaš mini projekat izolacije završite, nemojte foliju baciti, već je sačuvajte za sledeću zimu. Nabavku folije organizujte kao reciklažni projekat: potražite je po prodavnicama za prodaju nameštaja ili bele tehnike, jer se pucketava folija često koristi za pakovanje stvari.

Pročitajte i  Ispovest srpskog vojnika iz Velikog rata: „Ostala mi je u sećanju jedna strašna slika. Ne sećam se sela u kome smo bili, ali znam da je bio Božić. Božić – a mi iznemogli od gladi…“

4. Iza radijatora ili peći koji se nalaze pri spoljnim zidovima, ispod prozora, stavite metalnu foliju. Tako će prolaz toplote biti usmeren na prostor, a ne na prozor. Dobro je staviti i dodatnu toplotnu izolaciju iza radijatora koji se nalaze na spoljnim zidovima, npr. stiropor. Na taj način će se gubitak toplote još više smanjiti.

Pročitajte i  Aforizmi Duška Radovića o Novoj godini: Šta je sve poželeo svojim slušaocima za doček

5. Izbegavajte da držite prozore i vrata “na kipu” jer će vam tako toplota izlaziti, a kvaliteta vazduh se neće značajno popraviti. Umesto toga provetrite prostorije nekoliko puta dnevno po pet minuta, pa prozore ili vrata skroz zatvorite.

6. Na pločice ili parket stavite tepih ili prostirku. Vaša stopala će se svakako radovati, a i to će poslužiti kao svojevrsna izolacija koja će sprečti gubitak toplote kroz hladan patos.

7. Nakon završetka pečenja ostavite vratanca rerne otvorena jer će te tako dodatno zagrejati prostor kuhinju, pa i ostatak doma.

8. Spuštanjem spoljašnjih i unutarašnjih roletni ćete sprečiti izlazak toplote kroz prozore.

Izvor: opanak.net

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.