fbpx

Predstavljanje kluba pesnika “Orfej” Subotica

PREDSTAVLJANJE

Klub pesnika „ORFEJ“ Subotica, osnovalo je sedamnaestoro entuzijasta 22. novembra 1995. godine. Od osnivanja do danas, Klub je imao preko 100 članova, koji su tokom vremena otišli nekim svojim putem, a na njihovo mesto dolazili su novi pesnici. Klub danas broji 30 redovnih članova. Osim iz Subotice, imamo članova iz Novog Sada, Beograda i Sombora

Deo članova kluba
Deo članova kluba

 

Klub je neprofitno, nestranačko, multinacionalno udruženje građana koje neguje kulturupisanu reč naroda i narodnosti koji žive u našoj sredini. Učestvuje u brojnim segmentima kulturnih događanja u Subotici i drugim gradovima Srbije i regiona, organizuje pesnička okupljanja u osnovnim školama, prigodne poetsko-muzičke programe u gerontološkim klubovima, gerontološkom centru, promocije pesničkih knjiga, programe otvaranja slikarskih izložbi. Marta meseca 2011. godine uspešno je prvi put, a 2012. drugi put organizovao u Gradskoj biblioteci pesničko okupljanje povodom obeležavanja Svetskog dana poezije – 21.mart – što će u buduće postati tradicionalni susreti pesnika  svih nacionalnosti koji žive u Subotici.

Svetski dan poezije, gradska biblioteka Subotica
Svetski dan poezije, gradska biblioteka Subotica

 

Članovi Kluba aktivno učestvuju na pesničkim konkursima i festivalima, gde postižu značajne uspehe, a njihovi radove u brojnim zajedničkim zbornicima i antologijama u Srbiji i šire. Osim pisanjem, naši članovi bave se slikarstvom, slamarstvom, fotografijom i drugim oblicima umetnosti.

Klub je registrovan za izdavačku delatnost, pa je shodno tome objavljeno   do sada šezdesetak pesničkih zbirki naših članova, desetak pripovedačkih knjiga i tri romana. Objavljene su četri zajedničke zbirke sa pesmama članova Orfeja.

zajedničke zbirke kluba Orfej
zajedničke zbirke kluba Orfej

Urađeno je dvadesetak biltena pod nazivom “LIRA. Bilteni su tematski, prateći pisani dokumenti dešavanja tokom godine u organizaciji kluba „Orfej“, a tradicionalnom priredbom pod nazivom – ORFEJ SVOME GRADU, koja se održava krajem svake kalendarske godine povodom obeležavanja godišnjice osnivanja Kluba, zaokružujemo predstavljanje našeg godišnjeg stvaralaštva, ljubiteljima poezije i poštovaocima Kluba pesnika Orfej.

Sa proslave 19 godina postojanja kluba
Sa proslave 19 godina postojanja kluba

 Pogledajte i naš film, prvi veći projekat kluba (2012. godine) nakon 17 godina postojanja gde je poezija spojena u harmoniji sa adekvatnom filmskom pozadinom i zvukom.

KLUB PESNIKA "ORFEJ" SUBOTICAhttp://www.orfejsu.com/
Osnovan je 22.11.1995. u Subotici kao neprofitna i multinacionalna organizacija, a registrovan kao udruženje građana koja neguje kulturu i pisanu reč naroda i narodnosti koji žive u našoj sredini. Osim toga klub je registrovan i za izdavačku delatnost.