fbpx
spot_img

Prerano zaustavljen polet – Iv Šalan

www.lambiek.net/artists/c/chaland.htm
www.lambiek.net/artists/c/chaland.htm

 

lambiek.net/artists
lambiek.net/artists

                Među značajne  stvaraoce francuskog stripa 2. pol. XX veka spada i Iv Šalan (Yves Chaland). Nažalost, ne samo da njegov delatni period period pripada navedenom razdoblju,  već je samo u jednom njegovom razmakui  poživeo na zemlji – da, u 33 godine stalo je sve! Iv Šalan, rođen u Lionu 1957., izgubio je život u saobraćajnom udesu 1990, a ostao je zaslužan i zapamćen kao jedan od pregalaca u estetici shematizovanog crteža (ligne claire).

I umereni ljubitelji stripova bi mogli pomisliti: Ovakav stil crtanja jako podseća na Tintina! Sasvim je opravdano što se zapažaju sličnosti, uz opšte karakteristike manira ligne claire (po negde bi rekli i un style limpide), ovde možda još sofisticiranije i razrađenije nego kod Tintina – linije su (možda i malo upadljivo) jasne i neusiljene, oblici dovoljno precizni u okviru datog stila, bez naročitog nijansiranja između svetlih i tamnih površina; pogotovo su likovi – žive figure, pojednostavljene, ponekad sa elegantno izvijenim pokretima, dok je za zadnji plan i ambijentalne celine uloženo malo više truda, uz valjano poštovanje osnovnih načela perspektive i dr., ali ponekad je nedosledno i nepredvidivo koliko će se insistirati na pojedinostima (što će se očitovati i kod Fredija Lombara)

               Već sa 17 godina, Šalan plasira svoje prve table za fanzin Biblipop. Studira likovnu umetnost (Sent-Etjen) prilikom čega sreće Lika Kornijona (Cornillon) i kreira sopstveni fanzin, L’Unité de Valeur, 1976.

1978, zapažen od Ž-P. Dionea, počinje da sarađuje sa magazinima Métal hurlant i Ah Nana . Od nekih radova koji podražavaju stripove i karikature iz 1950-h, sa osobitim ismevanjem aktuelnog društvenog okruženja (čak ima i nekih rasističkih nota)nastaće album Captivant, realizovan u saradnji sa gorepomenutim Kornijonom.

Od junaka proizašlih oz njegovog pera, neke ćemo samo ukratko pomenuti: tu su detektiv Bob Fi8osmišljen 1981) i nestašni probisvet Mladi Albert (Jeune Albert, 1982.. nagrađen u Briselu). Ubrzo je angažovan za izradu nekoliko epizoda Spirua; pri tome se zapaža tu i tamo uticaj i Frankena (u početku) i Žižea, dvojice slavnih prethodnika u radu na ovom serijalu, a može se reći da je sličan stil ostvario tandem Olivije & Švarc.

1983. crta futuristički strip Adolfus Klar (Claar), čije su avanture ove godine objavljene u “Politikinom zabavniku”.

Šalan je sarađivao sa raznim drugim strip časopisima i pedagoškim izdanjima (Astrapi, Grain de Soleil, Magic Strip, Télérama …) i u raznim kolektivnim projektima.

www.bdoubliees.com/metalhurlant/fig1/
www.bdoubliees.com/metalhurlant/fig1/

 

www.bedetheque.com/serie-1248
www.bedetheque.com/serie-1248

 

 

 

 

 

 

 

                     Malo ćemo se više zadržati na stripu “Avanture Fredija Lombara” (Les aventures de Freddy Lombard) – realizovano je pet albuma, uglavnom objavljenih pod okriljem Les humanoïdes associés(samo prvi, “Testament Gotfrida Bujonskog”, u izdanju Magic strip, 1981.) Kao saradnik na scenariju pojavljuje se Yann Lepennetier, a za bojenje je bila zadužena Isabelle Beaumenay Joannet. Fredi je dasa nemirnog duha, željan pokreta, uzbuđenja, sa snažnim istraživačkim nagonom. On takođe dosta voli literaturu, i ne upušta se tek tako u pustolovine bez ikakvog predznanja, npr. kad je u pitanju Afrika… (nagrada Betty Boop za “Groblje slonova” (Le Cimetière des éléphants) kao najbolji strip godine, 1984.). Sa njim u avanture stupa dvoje prijatelja: elegantna i razborita Dina, i odani Svip (Sweep). U četvrtoj epizodi ovaj trio će se čak naći u atmosferi antisovjetskog ustanka u Mađarskoj 1956!

Par živopisnih ilustracija njihovih dogodovština može se npr. pogledati na sajtu: www.lambiek.net/artists/c/chaland

 

www.catawiki.nl
www.catawiki.nl

 

en.wikipedia.org/wiki/Yves_Chaland
en.wikipedia.org/wiki/Yves_Chaland

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.