fbpx
spot_img

Priča o nama

https://www.youtube.com/watch?v=VRzgqlXG12c&feature=youtu.be

     Pored toga što nose isto prezime i što ime jedne ne može bez imena druge, pesma Jelene i Lene Savić biva potpuna kada se njihovi glasovi slože. Učenice osmog razreda Osnovne škole „Kralj Aleksandar I“ u Brđanima, članice KUD „Brđani“ poželele su da se osnuje žensko pevačko društvo i stane rame uz rame sa muškom pevačkom grupom. Tako su osnovane „Brđanke“, grupa devojaka zlatnih glasova. Lena Savić, Jelena Savić, Jana Savić i Ana Knežević počinju sa prvim nastupima, ali i sa nagradama, pohvalama…Pesmom se brane od poroka modernog društva. Obična sredina za njih je pozornica sa koje šalju poruku da treba da budu shvaćene zbog svoje različitosti, talenta kojim uspevaju da razbistre ova, ponekad mutna vremena.

Lena Savić
Kao što u našem narodu kada kažeš Petar, uz njega ide i Pavle, gotovo da ne možemo da kažemo Ćirilo bez Metodija, ne slavi se Joakim bez Ane, tako i njih dve zajedno čine tandem koji je neraskidiv.
Možda nikada neće promeniti svet kao Petar i Pavle, niti će kao Ćirilo i Metodije ostaviti Slovenima pismo, niti će biti slavljene kao Joakim i Ana, ali će svakako uveseljavati živote prijatelja i učiniti da verujemo da će ovakva deca postati uzor mladima.
Njihova pesma nije samo borba za očuvanje narodne tradicije, one pesmom pokušavaju da osveste sve one generacije koje odavno ne razumeju umetnost jer se izgubila u raznim ratovima, štrajkovima, rastrzanim idealima.

Jelena Savić
Originalne, ali ne i usamljene u svojoj borbi. Umesto njihovih imena mogu stajati imena drugih devojčica iz drugih kulturno umetničkih društava, ali sve imaju istu misao, istu ideju da uspeh jedne znači sreću svih nas. Dok postoje deca koja se ponose svojim poreklom, narodnom nošnjom i tradicionalnom muzikom, imaće ko svetu da pokaže Srbiju i to onu pravu, raspevanu, gostoljubivu i otvorenog srca.

Ana Mutavdžić
Ana Mutavdžić
Završila sam književnost, a slikam. Predajem deci, a celog života učim. Ne volim vožnju, a celog života putujem. Stalno se dvoumim, ali uvek znam šta hoću.