fbpx
spot_img

Primeri testova za Mensu: Da li možete da ih rešite?

Jesenja sezona testiranja uskoro počinje i obuhvataće osim Beograda i gradove u unutrašnjosti.

Testiranje u Beogradu održaće se 22. oktobra tradicionalno na Mašinskom fakultetu (Kraljice Marije 16) a sve detalje o načinu prijave kandidati će moći da pronađu na sajtu Mense Srbije kao i na zvaničnim profilima na društvenim mrežama (InstagramLinkedinFacebook X).

Neophodni uslovi za testiranje

Da bi kandidat izašao na test, neophodno je da budu ispunjeni uslovi da ima navršenih 17 godina, da kandidat nije izlazio na Mensin test u prethodnih godinu dana i da se do sada nije testirao u Mensi tri puta.

Kako izgleda testiranje?

Test traje 40 minuta i obuhvata 36 logičkih zadataka. Svi problem se sastoje od 3×3 matrice jednostavnih geometrijskih figura, od kojih je poslednje polje (u donjem desnom uglu) prazno.

Cilj je pronalaženje adekvatnog rešenja koje bi kompletiralo logiku matrice, time što se umesto praznog polja bira jedno od osam ponuđenih odgovora, a prisutna je rastuća kompleksnost problema, od jednostavnijih ka složenijim.

Test je tako koncipiran da ne uzima u obzir kulturne razlike, znanje jezika, nivo obrazovanja i slično. Iz Mense navode da nema negativnih poena.

Rezultat na testu koji kandidata kvalifikuje za članstvo u Mensi može da postigne samo gornjih dva odsto ukupne populacije. To znači da IQ članova Mense iznosi (ili je veći od) 148 po Katelovoj skali, odnosno 130 po Vekslerovoj skali.

Primeri testova:

Test 1

N1

Test 2

N1

Test 3

N1

Test 4

N1

Test 5

N1

Test 6

N1

(Rešenja testova: Test 1 – E, Test 2 – E, Test 3 – F, Test 4 – C, Test 5 – D, Test 6 – A)

Izvor: n1info.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.