fbpx
spot_img

Produžite životni vek baterije

Izvucite maksimum energije iz svog pametnog telefona dok i baterije ne postanu podjednako “pametne” kao i softver koji ih prati.

Pametni telefoni promenili su svet. Svakim danom donose nam nove mogućnosti, softver i kompjuterski čipovi brži su i moćniji, jedino što tehnologija baterije ne može uvek da ih podrži.

Predstavljamo vam neke od načina koji vam mogu produžiti žibotmo vek baterije:

 1. Prigušite svetlost na ekranu
  Podesite telefon da svetlo bude vidljivo, ali ne i prejako. Što vam je ekran svetliji, to uređaj troši više energije a samim tim i bateriju.
 2. Isključite Bluetooth
  Predpostavljamo čak smo i sigurni da ovu opciju retko koristite. Ukoliko vam je uključena ova opcija obavezno je isključite kako ne bi dodatno smanjivala kapacitet baterije.
 3. Bez sunca
  Nikako ne ostavljajte telefon na suncu, jer će se tko baterija brže trošiti. Telefon čuvajte vam domašaja sunčevih zraka.
 4. Isključite notifikacije
  Ukoliko često proveravate mejlove, obaveštenja na društvenim mrežama i druge aplikacije, naša topla preporuka je da isključite notifikacije jer ćete tako dodatno uštedeti energiju baterije.
 5. Skinite telefon s punjača
  Nemojte nikako da držite telefon na punjaču tokom cele noći. Čim vam se telefon napuni, skinite ga s punjača.
 6. Smanjite jačinu zvuka
  Što vam je glasnije zvono na telefonu, to koristi više energije. Ako vam tastatura ima zvuk ili vibrira dok kucate, to vam takodje dodatno troši bateriju.
 7. Redovno apdejtujte aplikacije
  Da biste dodatno produžili trajanje baterije, redovno apdejtujte aplikacije pošto je to nekim softverima neophodno.
 8. Aplikacije u pozadini
  Sigurno biste bili iznenađeni kada biste znali koliko aplikacija neprestano radi u pozadini vašeg telefona: imejl, pretraživač, poruke, Facebook, Twitter, Mape… Isključite ih i uštedite bateriju.
 9. Plane mode
  Ukoliko putujete negde, uključite ovaj režim jer ćete tako sačuvati njveći deo baterije.
 10. Ugasite telefon
  Ako znate da vam telefon neće biti potreban neko vreme – isključite ga. Tako ćete dodatno produžiti trajanje baterije.
Mihailo Todorović
Mihailo Todorović
Učenik Prve kragujevačke gimnazije specijalno informatičkog odeljenja. Voli video igre, filmove i druženje. Hobi su mu sviranje gitare, plivanje i usavrsavanje engleskog jezika.