fbpx

Prokupačko selo puno snajki sa svih strana sveta

Selo Bresančić u okolini Prokuplja ima oko 200 stanovnika. Ono što ga čini posebno interesantnim jeste da prednjači po broju zetova i snajki iz svih krajeva sveta.

Već godinama unazad momci iz Bresničića, na privremenom radu u inostranstvu se žene strankinjama i dovode ih u svoje rodno selo, kažu meštani i ističu da tu žive žene iz Belorusije, Rusije, Češke, Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije i Italije a odnedavno i jedna Kineskinja.

“Snajke iz inostranstva smo prihvatili kao da su naše a i one su se za veoma brzo prilagodile i prihvatile topličke običaje”, rekli su meštani Bresnićića živopisnog sela na obroncima planine Jastrebac.

Zamenica predsednika Saveta mesne zajednice Bresničić Snežana Karić rekla je da deca iz tih mešovitih brakova znaju odlično srpski jezik pa se igraju, druže i idu u školu sa seoskom decom, a i “evropske snajke” za domaćim ne zaostaju u poljoprivrednim radovima.

“Došla sam u Bresničić pre 25 godina i rodila troje dece, kaže Galina Radojičić iz Belorusije i dodaje da se brzo navikla na običaje meštana jer su vera i kultura srpskog i beloruskog naroda slične.

Viktorija Rakić iz Skadra u Albaniji je u Bresničić došla pre osam godina. Tu je rodila dve kćerke koje idu u seosku osnovnu školu i kaže da je u Srbiji srećna.

“Dobri su ljudi ovde i poštuju me”, kaže Viktorija i podvlači da sa suprugom i decom ide povremeno u posetu roditeljima u Albaniju, a oni njoj dolaze.

Stojanka Vidić iz Severne Makedonije i Mirjana Damjanović iz Ogulina u Hrvatskoj više od tri decenije su stanovnice tog sela.

“Trideset godina je ceo jedan život koji smo ovde proživele sa ovim ljudima”, kažu one i ističu da iako su drugačije nikad nisu osetile da ih izbegavaju, već su ih, kako kažu, meštani prihvatili kao najrođenije.

Pored mnoštva “evropskih snajki” u ovom selu, koje se nalazi na 10 kilometru od magistralnmog puta Prokuplje – Kuršumlija, je i jedan zet, Portugalac Alves Francisko, koji sa suprugom Svetlanom iz Bresničića i dvoje njihove dece živi u Švajcarskoj.

Izvor: kurir.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.