fbpx
spot_img

Promocija knjige poezije „Na poleđini sna“

Promocija knjige poezije „Na poleđini sna“ autora Labuda N. Lončara

 

U prepunoj bašti restorana „Feniks“ a u organizaciji međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika iz Bara održana je promocija knjige poezije „Na poleđini sna“ autora Labuda N. Lončara.

Govoreći o ovoj, trećoj, knjizi poezije Labuda N. Lončara, Miroslav Jovanović Timotijev moderator večeri  istakao je da je autor dosegao pjesničku punoću koja plijeni i obogaćuje.  Pročitao je lončarevu pjesmu „Dođi mi“ kojom je pozvao autora da se obrati publici.       Govoreći o pomenutoj pjesmi autor je istakao da je na konkursu „Društva živih pjesnika“ za zbornik tom pjesmom osvojio prvo mjesto i samim tim mu je omogućeno da objavi svoju zbirku pjesama na „Amazonu“. Zahvalio se pomenutom društvu i rigoroznom žiriju.

O autoru

Vesna Kerečki, pjesnikinja i pisac  i recezent pomenute knjige je govorila o  snovidnim otiscima i njihovom  poetskom  preslikavanju poleđine  sna u labudovoj poeziji. Ističući da je književno ostvarenje Labuda N. Lončara proizašlo iz pesnikove svestrane oblasti duše,protežući se stazama dalekosežnim. Drugačije nikako nije moguće slikovitim rečima dočarati poetski sklad, slagati kockice kroz prizmu misli, koristeći deskriptivne elemente u kombinaciji sa čulnim. Posedujući ozarenost sanoputog bića, koje pod suncem izrodi se u latičasti cvet sa nijansama unutrašnjeg kolorita, autor  nam u svojoj knjizi podeljenoj u dva ciklusa pod nazivom : “Poleđina sna ” i “Zaboli jutro” otkriva svoja promišljanja i njihovo viđenje, prožimajući u samu bit misaone refleksnosti.

U ime Jovanke Ljubenko Matunović recenziju je pročitala mlada barska pjesnikinja Branka Knežić.“ Slikanje riječima, sjenčenje mislima u poeziji Lončara. Poezija ne stanuje u vidljivom. Ona je i u slučaju Labuda N. Lončara potvrda definicije o neobjašnjivom, uzvišenom, izatkanom i na  Poleđini sna. Uopšte, taj suptilni vez dat je onima koji i nisu vični prozaičnom zanatu ispredanja običnih niti nasušnog života.“

 

Svetozar Đurišić, pjesnik iz Virpazara govoreći  o dugogodišnjem prijateljstvu i trajanju na poetskom polju sa Labudom posebno je istakao i fotografiju pored poezije kao izuzetno uspio način autorovog  izražavanja.

 

Zahvaljujući se svojim gostima na brojnoj posjeti i lijepim riječima autor je istakao da je izuzetno zadovoljan ali da mu na ovoj večeri nedostaje porodica koja je zbog porodičnih obaveza trenutno u inostranstvu. Ovo veče je održano po planu udruženja za letnji period i pred udruženjem „Nekazano“ do kraja mjeseca predstoje još dvije promocije njenih članova i prijatelja. Predstoje promocije Svetlane Todorović i Ranka Vujačića.

Novi članovi

 

Ovom prilikom uručene su članske karte udruženja: Vesni Kerečki, Mladenu Baboviću, Miroslavu Jovanoviću Timotijevu, Milici Vukmanović, mr prof. Veselinu Orlandiću i Branki Knežić

Pjesnici prijatelju uzvratili pjesmom

U drugom dijelu večeri autor je pozvao svoje prijatelje da se predstave svojim pjesmama. Tako su svoje pjesme govorili po gradovima iz kojih dolaze. Iz Kanada: Ranko Radović. Iz Beograda: Vesna Kerečki, Nedjo Ćićo Stojanović, Svetlana Todorović, Bosiljka Perić Batak, Nadica Ilić.  Iz Tivta: Dragana Lutovac. Podgoricu su predstavili: Milojka Jovović, Anika Vuletić, Hadži Ljubisav Bjelić  Morački i Danilo Pečurica. Virpazar: Svetozar Đurišić, Žarko Marović i Željana Popović. Dok su domaći Bar predstavili: Miroslav Jovanović Timotijev, Milica Vukmanović, Nedeljka Cica Pavlović  Labud N. Lončar, Branka Knežić, Mladen Babović, Srdjan Leković, Nataša Lečić, Rajko Joličić, Vladimir Cerović, Božidar Nikolić Čarli, Vasko Janković i Marko Giljača.

Na kraju su se svi gosti i učesnici u prelijepoj bašti restorana „Feniks“ opustili uz piće i razgovor i napravili dogovor za sledeći susret.

 Ističući da“Nekazano“ uvijek ima šta da kaže!

 

Milenko Miško Jovanović

 

Prethodni tekstKarikatura dana
Sledeći tekstDnevna doza aforizma
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.